Ga naar de inhoud

Wat is er gebeurd met IPTV? De ondergang van een illegale IPTV-aanbieder

  • 5 min read

IPTV staat voor Internet Protocol Television en verwijst naar het leveren van televisiediensten via internetprotocolnetwerken. Het stelt gebruikers in staat om live tv-kanalen, films, series en andere video-inhoud te streamen via hun internetverbinding, in plaats van traditionele uitzendmethoden zoals satelliet of kabel.

Is het einde van een illegale IPTV-aanbieders in Nederland? Onlangs heeft de FIOD, in samenwerking met het Openbaar Ministerie, een illegale IPTV-aanbieder met succes opgerold.

Wat is er gebeurd met IPTV in 2023?

Wat is er gebeurd met IPTV in 2023

Wat er recentelijk is gebeurd met IPTV is dat de Fiod (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en het Openbaar Ministerie in Nederland een illegale IPTV-dienst hebben ontmanteld.

Deze dienst bood toegang tot meer dan 10.000 tv-zenders en een scala aan films en series van bekende platforms zoals Disney+, Netflix, Viaplay, Videoland en ESPN. Deze illegale IPTV-diensten worden vaak aangeboden tegen lage maandelijkse abonnementskosten en brengen auteursrechteninbreuk met zich mee.

De actie van de Fiod en het Openbaar Ministerie is onderdeel van een bredere inspanning om illegale IPTV-diensten aan te pakken. Het aanbieden en gebruiken van illegale IPTV-diensten is in strijd met auteursrechtwetten en kan leiden tot gerechtelijke stappen, boetes en andere juridische consequenties.

Als gevolg van deze recente actie zijn de diensten van de betreffende illegale IPTV-provider offline gehaald en is de toegang tot de content geblokkeerd. Dit is een voorbeeld van de inspanningen die worden geleverd om de verspreiding van illegale IPTV-diensten tegen te gaan en de rechten van contenteigenaars te beschermen.

Wat is er gebeurd met IPTV?

Er zijn de afgelopen tijd meerdere ontwikkelingen geweest rondom IPTV-diensten. De ACE (Alliance for Creativity and Entertainment) heeft een nieuw initiatief gelanceerd waarbij tientallen piraten IPTV-diensten, streaming apps en web gebaseerde streaming sites worden onderzocht. Hoewel de onderzoeken nog in een vroeg stadium zijn, is ACE bekend om het continu onder druk zetten van deze diensten tot er iets verandert.

In december 2022 alleen al, zou ACE mogelijk de controle hebben overgenomen of meer dan 40 domeinen onbruikbaar hebben gemaakt. Sinds de oprichting in 2017, zou ACE verantwoordelijk kunnen zijn voor de ondergang van meer dan 600 domeinen​.

Er zijn verschillende redenen waarom sites zich in het vizier van ACE kunnen bevinden, maar wanneer ACE/MPA DMCA dagvaardingen in Amerikaanse rechtbanken verkrijgen, duidt dit vaak op naderende problemen. In hun meest recente aanvragen worden tientallen sites/diensten die actief zijn in de IPTV, web streaming en streaming app sectoren, genoemd door ACE/MPA als inbreukmakers op de rechten van hun leden.​

Er zijn drie DMCA dagvaardingen uitgevaardigd. De eerste is gericht tegen de populaire HDO BOX piraten streaming app, die beweert een “grote catalogus van HD-films en tv-shows” te bieden, wat het een primair doelwit voor ACE maakt​.

De tweede DMCA dagvaarding is ook gericht op Cloudflare en zoekt naar de namen, fysieke adressen, IP-adressen, telefoonnummers, e-mailadressen, betalingsinformatie, account updates en accountgeschiedenissen van de mensen achter twee IPTV-websites, namelijk IPTV Dark (iptvdark.com) en IPTV Finland (iptvfinland.me)​.

De derde DMCA dagvaarding heeft veel gemeen met de twee voorgaande, maar het sleutelverschil is het volume van betrokken domeinen/sites – in totaal 40.

Het doel van deze dagvaarding is om de identiteiten te verkrijgen van de individuen die aan deze websites zijn toegewezen en die de exclusieve rechten van de ACE-leden op hun auteursrechtelijk beschermde films zonder hun toestemming hebben uitgebuit​.

De juridische aspecten van IPTV

Hoewel IPTV, oftewel televisie kijken via internet, op zichzelf legaal is in Nederland, is het strafbaar om illegale IPTV-abonnementen aan te bieden en af te sluiten. Dit geldt met name wanneer er wordt gekeken naar films, series en programma’s waarvoor geen licentievergoeding is betaald.

Op dat moment worden de rechten van film- en programmamakers, omroeporganisaties en televisiestations geschonden. Zowel het aanbieden als het kijken naar illegale IPTV is strafbaar en kan juridische consequenties hebben​1​.

Witwassen op grote schaal

Het onderzoeksteam vermoedt dat de opbrengsten van de illegale IPTV-dienst grootschalig werden witgewassen. Tijdens het onderzoek zijn er verschillende panden doorzocht met als doel het traceren van contant geld.

Naast het in beslag nemen van administratie, bankrekeningen, vijf auto’s en computerapparatuur, werd er ook aanzienlijke hoeveelheden contant geld aangetroffen en geconfisqueerd​​.

De gevolgen voor de IPTV-gebruikers

Na de succesvolle actie van de FIOD en het Openbaar Ministerie werken de IPTV-abonnementen niet meer. Dit betekent dat de abonnees hun favoriete films, series en tv-zenders niet langer via deze illegale provider kunnen bekijken.

Het sluiten van het datacenter in Den Helder heeft ervoor gezorgd dat deze dienst definitief tot een einde is gekomen. Gebruikers worden nu aangemoedigd om legale alternatieven te zoeken om te genieten van hun favoriete content​1​.

Conclusie

De illegale IPTV-aanbieder is ten onder gegaan door de gezamenlijke inspanningen van de FIOD en het Openbaar Ministerie. Het aanbieden en kijken naar illegale IPTV is strafbaar en schendt de rechten van de makers en distributeurs van films, series en programma’s.

Laat deze post viraal gaan op je sociale media!

Heb je een dringende vraag? Wacht niet langer! Stuur nu direct een WhatsApp-bericht naar +31630338229. Ik sta klaar om je te helpen en antwoord meestal binnen 10 minuten. Of het nu om advies gaat of een snelle oplossing, ik ben hier om je te ondersteunen. Laat je vraag niet onbeantwoord - stuur een bericht en krijg snel duidelijkheid!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *