Ga naar de inhoud
Deel nu en maak het verschil!

Bij het zoeken naar manieren om je kijkervaring te verbeteren, is “LibreELEC installeren op Android TV box” een populaire keuze onder tech-enthousiastelingen.

Maar wat maakt LibreELEC zo speciaal?

Het is meer dan alleen een besturingssysteem; het is een geoptimaliseerde mediacentrum-suite die je Android TV-box transformeert.

Als je overweegt om LibreELEC te installeren op je oude Android TV-box, ben je hier aan het juiste adres.

We gaan de voordelen van LibreELEC ten opzichte van standaard Android verkennen en waarom het je volgende upgrade zou moeten zijn.

Amlogic LibreELEC Ondersteuning

Amlogic is een toonaangevend bedrijf in de halfgeleiderindustrie dat zich heeft gespecialiseerd in het ontwikkelen van geavanceerde chipsets, voornamelijk voor videoverwerking.

Deze chipsets zijn te vinden in een breed scala aan apparaten, waaronder Smart TVs, set-top boxes, en OTT / IPTV-boxen.

In dit gedeelte zullen we dieper ingaan op de compatibiliteit en ondersteuning van verschillende Amlogic SoCs met LibreELEC.

Hier is een tabel die de ondersteunde Amlogic SoCs toont:

Image TypeSoC TypeOndersteunde SoCs
AMLGX64-bit– GXBB (S905)
– GXL (S805X/S905X/D/W/L)
– GXM (S912)
– G12A (S905X2/D2/Y2)
– G12B (S922X/A311D)
– SM1 (S905X3/D3)
AMLMX32-bit– Meson 8 (S805)
– Meson 8b (S802)
– Meson 8m2 (S812)

Extra opmerkingen:

 • De WeTek Play(1)/OpenELEC box maakt gebruik van Meson 6 (8726MX) hardware. Er is minimale ondersteuning voor Meson 6 hardware in de upstream kernel.
 • AMLGX en AMLMX bieden een “box” afbeelding voor apparaten die Amlogic (aka Vendor of Legacy) boot firmware draaien en “board” afbeeldingen met moderne boot firmware specifiek voor een enkel SBC bord of STB apparaat.

Allwinner LibreELEC Ondersteuning

Wanneer je overweegt om LibreELEC te gebruiken met apparaten die zijn uitgerust met Allwinner processors, is het essentieel om te weten welke specifieke boards en STBs (Set-Top Boxes) worden ondersteund.

Hier is een gedetailleerd overzicht:

Processor TypeOndersteunde Boards/STBs
A64– OrangePi Win
– Pine64
– Pine64 LTS
– Pine64 Plus
H3– BananaPi M2+
– Beelink X2
– Libretech ALL-H3-CC (Tritium)
– NanoPi M1
– OrangePi 2
– OrangePi PC
– OrangePi PC plus
– OrangePi Plus/Plus 2
– OrangePi Plus 2E
H5– OrangePi PC 2
H6– Beelink GS1
– OrangePi 3
– OrangePi 3 LTS
– OrangePi Lite 2
– OrangePi One Plus
– Pine H64
– Tanix TX6
R40– BananaPi M2 Ultra

Houd er rekening mee dat, zoals eerder vermeld, de hierboven genoemde boards en STBs enkele beperkingen hebben met betrekking tot LibreELEC.

Het is altijd raadzaam om de specificaties en compatibiliteit grondig te controleren voordat je wijzigingen aanbrengt.

Rockchip LibreELEC Ondersteuning

VersieKodiLinux KernelModelBestandsnaam
2023.0720.26.1.xRockchip RK3288: ASUS Tinker BoardLibreELEC-RK3288.arm-11.0.3-tinker.img.gz
Mqmaker MiQiLibreELEC-RK3288.arm-11.0.3-miqi.img.gz
Rockchip RK3328: Beelink A1 TV BOXLibreELEC-RK3328.arm-11.0.3-a1.img.gz
Firefly ROC-RK3328-CCLibreELEC-RK3328.arm-11.0.3-roc-cc.img.gz
VersieKodiLinux KernelModelBestandsnaam
2023.0119.55.10.xRockchip RK3288: ASUS Tinker BoardLibreELEC-RK3288.arm-10.0.4-tinker.img.gz
Mqmaker MiQiLibreELEC-RK3288.arm-10.0.4-miqi.img.gz
VersieKodiLinux KernelModelBestandsnaam
2020.1118.94.4.xRockchip RK3288: ASUS Tinker BoardLibreELEC-TinkerBoard.arm-9.2.6-rk3288.img.gz
Mqmaker MiQiLibreELEC-MiQi.arm-9.2.6-rk3288.img.gz

Dit zijn slechts enkele van de modellen en versies. Voor een complete lijst en meer details, bezoek de officiële LibreELEC-website of raadpleeg de documentatie die bij uw apparaat wordt geleverd.

Waarom LibreELEC kiezen boven Android?

LibreELEC is niet zomaar een alternatief voor Android; het biedt tal van voordelen die het onderscheiden en in veel situaties zelfs superieur maken.

Waarom LibreELEC kiezen boven Android

Laten we enkele van deze voordelen nader bekijken:

 • De voordelen van vrije software en gebruikersvrijheid: LibreELEC, als open-source software, biedt gebruikers complete vrijheid. Dit betekent dat gebruikers het recht hebben om de software te gebruiken, te wijzigen en te distribueren zoals zij dat willen.
 • Deze vrijheid stelt de gemeenschap in staat om verbeteringen aan te brengen, wat resulteert in een product dat voortdurend evolueert en wordt geoptimaliseerd.
 • Gebruiksgemak van LibreELEC: In tegenstelling tot sommige besturingssystemen, is LibreELEC uitzonderlijk gebruiksvriendelijk. De installatie is eenvoudig en rechttoe rechtaan, en er is minimale configuratie nodig om het systeem up and running te krijgen.
 • Dit maakt het ideaal voor zowel technisch onderlegde gebruikers als voor degenen die nieuw zijn in de wereld van mediacenters.
 • Pre-geïnstalleerde Kodi en de voordelen daarvan: LibreELEC wordt geleverd met een vooraf geconfigureerde versie van Kodi, een van de meest populaire en veelzijdige mediaspelers.
 • Met Kodi kunnen gebruikers hun lokale bestanden organiseren, streamingservices bekijken en genieten van een breed scala aan add-ons voor extra functionaliteit. Door het vooraf te installeren, biedt LibreELEC een naadloze en geoptimaliseerde ervaring.
 • Snelheid en efficiëntie van het LibreELEC besturingssysteem: Waar Android is ontworpen om te functioneren als een volledig mobiel besturingssysteem met diverse apps en diensten, is LibreELEC gestript tot de essentie om uitsluitend als mediacenter te functioneren.
 • Dit betekent dat alle overbodige functies en processen zijn verwijderd, wat resulteert in een lichtgewicht, razendsnel en uiterst responsief systeem. Vooral op oudere of minder krachtige TV-boxen kan dit verschil in prestaties duidelijk merkbaar zijn.

Samenvattend biedt LibreELEC een gespecialiseerde, geoptimaliseerde en gebruiksvriendelijke ervaring voor iedereen die op zoek is naar een superieur mediacenter.

Het overstappen van Android naar LibreELEC kan een gamechanger zijn voor je entertainmentervaring.

Hoe LibreELEC Installeren op Android TV box?

Er zijn twee hoofdopties als het gaat om het installeren van LibreELEC op je Android TV box:

Direct installeren op de interne opslag van de box of gebruikmaken van een SD-kaart?

Hoewel beide methoden hun eigen voordelen hebben, raad ik persoonlijk aan om voor de SD-kaart optie te gaan.

Voorbeeld: LibreElec Installatie op Windows! Deze stappen kan je gebruiken om Libre op je SD kaart te installeren.

Deze methode biedt meer flexibiliteit, aangezien je eenvoudig kunt wisselen tussen het Android-besturingssysteem en LibreELEC zonder permanente veranderingen aan te brengen.

Het stelt je ook in staat om je Android TV-box naar zijn oorspronkelijke staat terug te brengen door simpelweg de SD-kaart te verwijderen. Veilig, eenvoudig en efficiënt!

Wil je de beste prestaties en snelste laadtijden voor LibreELEC?

Investeer in een klasse 10 SD-kaart! Deze garandeert snelle lees- en schrijfsnelheden, wat essentieel is voor een vlotte ervaring. Wacht niet langer, kies voor kwaliteit en ga voor klasse 10!

Wat is een dual-boot modus?

Voordat we beginnen, laten we eerst de dual-boot modus uitleggen. Dual-boot betekent letterlijk dat je kunt kiezen tussen twee besturingssystemen elke keer dat je je apparaat opstart.

In het geval van het installeren van LibreELEC op een Android TV box betekent dit het volgende:

 1. Android-besturingssysteem: Dit is het standaardbesturingssysteem dat al op je TV-box is geïnstalleerd. Wanneer je de TV-box opstart zonder de SD-kaart met LibreELEC erin, zal het apparaat normaal opstarten in Android.
 2. LibreELEC: Dit is het besturingssysteem dat je op de SD-kaart installeert met behulp van een Windows PC. Wanneer je je TV-box opstart met de SD-kaart erin, zal LibreELEC worden geladen in plaats van Android.

Het mooie van deze setup is dat je niet permanent iets aan je TV-box verandert. Als je besluit dat je terug wilt naar Android, hoef je alleen maar de SD-kaart te verwijderen en je TV-box opnieuw op te starten.

Op deze manier kun je eenvoudig schakelen tussen de twee besturingssystemen, afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt of wilt gebruiken.

5 Stappen installatiegids LibreElec

Installatie gids S912 Amlogic Tv Boxen!

https://libreelec.tv/downloads/ | https://libreelec.tv/downloads/amlogic/ | https://libreelec.tv/downloads/rockchip/ | https://libreelec.tv/downloads/allwinner/
 1. Voorbereiding:
  • Zorg ervoor dat je een Windows PC en een SD-kaartlezer bij de hand hebt. Een microSD-kaart van ten minste 8GB wordt aanbevolen.
  • Maak een back-up van belangrijke gegevens op je Android TV box. Hoewel het installatieproces geen gegevens van je TV box zou moeten wissen, is het altijd een goed idee om veilig te zijn.
 2. Download de benodigde bestanden:
  • LibreELEC IMG-bestand: Dit is een gecomprimeerd bestand dat het LibreELEC-besturingssysteem bevat. Je kunt het beschouwen als het ‘hart’ van LibreELEC. Het is speciaal geoptimaliseerd voor Kodi en zorgt ervoor dat het soepel en efficiënt draait op je TV-box.
  • DTB-bestand: Elk Android TV-box model heeft een specifiek DTB-bestand nodig. Dit bestand zorgt ervoor dat LibreELEC correct communiceert met de hardware van je TV-box.
  • Ga naar de officiële LibreELEC-website en navigeer naar de downloadsectie. Zoek hier naar het IMG-bestand voor Amlogic-processors en het specifieke DTB-bestand voor jouw TV-box model.
 3. Branden van het LibreELEC IMG-bestand op de SD-kaart:
  • Steek je microSD-kaart in de SD-kaartlezer van je Windows PC.
  • Gebruik een programma zoals Win32DiskImager of Rufus om het LibreELEC IMG-bestand naar de SD-kaart te schrijven. Zorg ervoor dat je de juiste schijf selecteert om te voorkomen dat je andere gegevens wist.
 4. Toevoegen en hernoemen van het DTB-bestand:
  • Na het branden van het IMG-bestand, open je de SD-kaart op je PC.
  • Kopieer het gedownloade DTB-bestand naar de root van de SD-kaart.
  • Hernoem het DTB-bestand naar “dtb.img”. Zorg ervoor dat je het bestaande “dtb.img” bestand vervangt.
 5. Opstarten in LibreELEC:
  • Verwijder de SD-kaart veilig uit je PC en plaats deze in je Android TV-box.
  • Start je TV-box opnieuw op. Als alles correct is gedaan, zou je het LibreELEC opstartscherm moeten zien.
  • Volg de aanwijzingen op het scherm om de setup te voltooien.

Gefeliciteerd! Je hebt nu met succes LibreELEC geïnstalleerd op je Android TV-box in een dual-boot configuratie.

Je kunt nu genieten van een geoptimaliseerde Kodi-ervaring, terwijl je nog steeds de optie hebt om terug te schakelen naar Android wanneer je maar wilt.

Voorbeeld installatie CoreElec. Dit doe je ook bij LibreElec!

LibreELEC Compatibiliteit en Installatie

Als je overweegt om LibreELEC te installeren op een Android TV-box, is het essentieel om rekening te houden met de compatibiliteit en enkele cruciale aspecten van het installatieproces.

Eerst en vooral, de huidige LibreELEC 10.0+ afbeeldingen voor Amlogic gebruiken moderne Linux-kernels die niet compatibel zijn met oudere LibreELEC afbeeldingen die Amlogic Linux 3.14 of 4.9 kernels gebruiken.

Dit betekent dat je niet kunt updaten van oudere versies en een nieuwe, schone installatie moet uitvoeren.

Er zijn twee afbeeldingen beschikbaar die Amlogic Gen10+ (64-bit) SoCs en oudere Gen8 (32-bit) SoCs ondersteunen, die worden gebruikt in een reeks Linux SBC- en Android STB-apparaten.

Het is van cruciaal belang om te weten welke SoCs door jouw apparaat worden ondersteund voordat je met de installatie begint.

 • Een belangrijk aspect om te begrijpen is het concept van “box” en “board” afbeeldingen. “Box” afbeeldingen zijn bedoeld voor apparaten die Amlogic boot firmware draaien, terwijl “board” afbeeldingen specifiek zijn voor bepaalde SBC-boards of STB-apparaten.
 • Het kiezen van de juiste afbeelding is essentieel voor een succesvolle installatie.
 • Wanneer je LibreELEC installeert, is het ook belangrijk om te weten dat hoewel er een script genaamd “install2internal” bestaat dat in het verleden werd gebruikt om LibreELEC van de interne eMMC-opslag te draaien, dit script niet langer wordt ondersteund of aanbevolen.
 • Er zijn technische en ondersteuning gerelateerde redenen voor deze beslissing, en het wordt sterk afgeraden om het te gebruiken.

Tot slot is er een nuttige eMMC-helper script genaamd “emmctool” in de AMLGX afbeelding die een reeks handige functies ondersteunt voor backup/schrijven/wissen (en meer) voor eMMC-opslag.

Het kennen en begrijpen van deze tool kan van onschatbare waarde zijn tijdens het installatieproces.

Wat Zijn De Beste Addons om Nederlandse TV te Streamen Via Kodi?

De Beperkingen van LibreELEC

LibreELEC installeren op Android TV box

LibreELEC biedt een geoptimaliseerde ervaring specifiek voor Kodi, maar dit komt met enkele compromissen.

Het grootste nadeel van LibreELEC ten opzichte van een standaard Android-installatie is het ontbreken van toegang tot de Google Play Store.

Dit betekent dat wanneer je SD-kaart met LibreELEC in gebruik is, je beperkt bent tot alleen Kodi en de beschikbare add-ons. Je mist de veelzijdigheid en de brede app-selectie die de Play Store biedt.

Hoewel Kodi krachtig en aanpasbaar is met een scala aan add-ons, is het belangrijk om te onthouden dat je met LibreELEC in een exclusieve Kodi-omgeving zit, zonder de extra apps en diensten die Android biedt.

Overweeg zorgvuldig je behoeften en wat je wilt bereiken met je TV-box voordat je besluit om volledig over te schakelen naar LibreELEC.

Updaten van LibreELEC is niet voor Beginners

Het updaten van LibreELEC is (meestal) eenvoudig en kan op verschillende manieren:

 • Automatische Update:
  • Standaard ingeschakeld en volgt kleine versie-updates. Bijvoorbeeld, LibreELEC 11.0.0 zal updaten naar 11.0.1, 11.0.2, enz.
  • Grote versie-updates worden niet automatisch uitgevoerd vanwege Kodi add-on updates en gebruikerservaring veranderingen.
  • Als de auto-update is ingeschakeld, wordt het nieuwste updatebestand op de achtergrond gedownload. Kodi zal je vervolgens vragen om opnieuw op te starten en het updateproces te starten.
  • Kan uitgeschakeld worden in de instellingen add-on.
 • Instellingen Add-On:
  • Navigeer naar het Update gedeelte van de instellingen add-on.
  • Selecteer het updatekanaal (LibreELEC hoofdversie) en vervolgens de specifieke subversie om naar te updaten.
  • Het updatebestand begint met downloaden en na voltooiing zal het systeem opnieuw opstarten voor de update.
  • Bekijk de bijgevoegde video voor een stapsgewijze handleiding.
 • Samba Share:
  • Gebruik een bestandsbrowser om een updatebestand te kopiëren/plakken naar de \LIBREELEC\UPDATE Samba share op je LibreELEC apparaat.
  • Na voltooiing van de bestandsoverdracht, herstart LibreELEC om het updateproces te starten.
 • SSH Console:
  • SSH in je LibreELEC apparaat en navigeer naar de (verborgen) update map: cd /storage/.update
  • Controleer of er geen bestanden in de map staan: ls -la
  • Download het updatebestand (wijzig de URL voor de huidige release, etc.): wget http://releases.libreelec.tv/LibreELEC-RPi4.arm-11.0.1.img.gz
  • Na het voltooien van de download, herstart om het updateproces te starten: reboot

Conclusie: LibreELEC installeren op Android TV box

Het proces van “LibreELEC installeren op Android TV box” opent een wereld van mogelijkheden voor media-enthousiastelingen. Of je nu kiest voor een Amlogic, Allwinner, of Rockchip apparaat, deze blog heeft duidelijk gemaakt hoe LibreELEC kan transformeren hoe je media consumeert.

Met de gedetailleerde informatie over compatibele apparaten en versies, is het nu eenvoudiger dan ooit om LibreELEC te installeren op je Android TV box en te genieten van een naadloze kijkervaring.

Of je nu een oude Android TV box wilt hergebruiken of de nieuwste hardware wilt optimaliseren, met deze gids ben je klaar om de sprong te wagen en je mediacentrum naar een hoger niveau te tillen.

Heb je gedachten of ervaringen die je wilt delen? Laat hieronder een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *