Ga naar de inhoud
Deel nu en maak het verschil!

Kodi, de veelgeprezen mediaspeler, heeft een enorme aanhang over de hele wereld.

En een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de populariteit ervan, is de ondersteuning voor hoogwaardige videoweergave, inclusief de functie van Kodi Dolby Vision voor High Dynamic Range (HDR) -content.

Maar wat is de huidige status van de Dolby Vision ondersteuning in Kodi en wat betekent dit voor jou als enthousiaste Kodi gebruiker?

In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze vragen en je alles vertellen wat je moet weten over Kodi’s HDR-mogelijkheden, met de nadruk op de functie Dolby Vision.

Bekijk De Ultieme Hoe Kodi Installeren Checklist voor 2023!

Wat is HDR?

Voordat we ingaan op de details van HDR-ondersteuning in Kodi, laten we eerst begrijpen wat HDR eigenlijk is.

Wat is HDR?

High Dynamic Range is een technologie die de kwaliteit van videoweergave aanzienlijk verbetert door een breder scala aan helderheid en kleuren te bieden dan standaardbeeldweergave.

Hierdoor kun je beelden met meer details en realisme ervaren, vooral in scènes met extreme helderheid of diepe schaduwen.

CoreElec and HDR10+ / HDR10 Plus / Kodi Forum HDR 10+ / Dolby Vision

Kodi’s Ondersteuning voor HDR

Kodi heeft geleidelijk aan HDR-ondersteuning geïmplementeerd om gebruikers de best mogelijke kijkervaring te bieden. Hier is wat je moet weten:

HDR10+

Kodi biedt ondersteuning voor HDR10+, een geavanceerd HDR-formaat dat dynamische metadata gebruikt om de beeldkwaliteit te optimaliseren.

Dit betekent dat als je een compatibele HDR10+-bron hebt, Kodi het kan afspelen met verbeterde helderheid en kleurnauwkeurigheid.

Het goede nieuws is dat HDR10+-ondersteuning beschikbaar is op een breed scala van apparaten die Kodi draaien.

Het enige wat je hoeft te doen is ervoor zorgen dat je bronmateriaal HDR10+ is en dat je Kodi up-to-date is.

Verschil tussen HDR formaten

Wat is Dolby Vision?

Dolby Vision is een ander geavanceerd HDR-formaat dat een indrukwekkende beeldkwaliteit biedt met dynamische metadata.

Kodi biedt ook ondersteuning voor Dolby Vision, maar er zijn enkele belangrijke punten om op te merken.

Ten eerste is Dolby Vision alleen beschikbaar op specifieke apparaten, zoals de Shield Pro 2019, en vereist het vaak de juiste licentie op het besturingssysteem van het apparaat.

Bovendien is Dolby Vision-ondersteuning in Kodi beschikbaar in MP4-containerformaat vanaf versie 19 en 20.

Dit betekent dat niet alle bestandsindelingen met Dolby Vision compatibel zijn in Kodi.

Het is belangrijk om te controleren of je apparaat de benodigde licenties en ondersteuning heeft voor Kodi Dolby Vision om de best mogelijke kijkervaring te garanderen.

Het is ook aan te raden om te controleren of de bestanden die je wilt afspelen compatibel zijn met de Dolby Vision-indeling.

Hoe Dolby Vision en HDR10+ in te schakelen in Kodi

Hoe Dolby Vision en HDR10+ in te schakelen in Kodi

Nu je op de hoogte bent van de HDR-formaten die Kodi ondersteunt, vraag je je misschien af hoe je deze functies kunt inschakelen.

Hier is een korte gids om je op weg te helpen:

 1. Open Kodi op je apparaat.
 2. Navigeer naar de instellingen, meestal aangeduid met een tandwielpictogram.
 3. Zoek de videosectie en selecteer deze.
 4. Onder de videosectie vind je de optie voor HDR-instellingen. Hier kun je HDR10+ en Dolby Vision inschakelen, afhankelijk van de beschikbaarheid op je apparaat.
 5. Zodra je deze instellingen hebt ingeschakeld, zal Kodi automatisch proberen HDR-content af te spelen wanneer beschikbaar.

Welke Apparaten Ondersteunen Dolby Vision in Kodi?

Zoals eerder vermeld, is Dolby Vision-ondersteuning in Kodi afhankelijk van de specifieke hardware en software van je apparaat.

Hier zijn enkele apparaten die bekend staan om hun compatibiliteit met Kodi Dolby Vision:

 1. NVIDIA Shield Pro 2019: Dit krachtige streamingapparaat biedt Dolby Vision-ondersteuning en is ideaal voor Kodi-gebruikers die de best mogelijke beeldkwaliteit willen.
 2. Andere Android TV-apparaten: Sommige andere Android TV-boxen kunnen ook Dolby Vision ondersteunen, maar het is belangrijk om de compatibiliteit te verifiëren voordat je ze aanschaft.

Hoe Optimaliseer Je Jouw Kodi Ervaring? 10+ Essentiële Tips Voor Starters

Kodi Dolby Vision instellingen en -configuratie

Als je Dolby Vision wilt gebruiken in Kodi, moet je ervoor zorgen dat je de juiste instellingen configureert.

Hier zijn enkele belangrijke stappen:

 1. Controleer of je apparaat Dolby Vision ondersteunt en de juiste licenties heeft.
 2. Zorg ervoor dat je Kodi up-to-date is naar versie 19 of hoger.
 3. Ga naar de Kodi-instellingen en schakel Dolby Vision in onder de videosectie.
 4. Als je bronmateriaal met Dolby Vision wilt afspelen, zorg er dan voor dat deze in het juiste formaat is, bijvoorbeeld in het MP4-containerformaat.

Het inschakelen van Dolby Vision in Kodi is niet zo eenvoudig als het navigeren naar een instelling binnen de app, omdat Kodi niet officieel Dolby Vision ondersteunt.

De ondersteuning voor Dolby Vision hangt af van je hardware en de firmware van je apparaat.

Als je apparaat Dolby Vision ondersteunt, zou het automatisch moeten werken wanneer je Dolby Vision-content afspeelt.

In sommige gevallen kun je specifieke build-versies van Kodi vinden of aanpassingen maken om Dolby Vision te laten werken, maar dit kan technisch complex zijn en mogelijk niet altijd succesvol.

Dolby Vision vs. HDR10: Wat is het verschil?

Dolby Vision vs HDR10 Wat is het verschil

Je hebt nu geleerd dat zowel Dolby Vision als HDR10+ indrukwekkende HDR-formaten zijn die Kodi ondersteunt.

Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? Laten we eens kijken:

 • Dolby Vision: Dolby Vision maakt gebruik van dynamische metadata, wat betekent dat het beeldframe voor frame kan worden aangepast voor de best mogelijke kwaliteit. Dit resulteert in een nog meeslependere kijkervaring, vooral op compatibele apparaten.
 • HDR10+: HDR10+ is ook een dynamisch HDR-formaat, maar het maakt gebruik van open standaarden en is breder compatibel met verschillende apparaten. Het biedt nog steeds uitstekende beeldkwaliteit, maar kan variëren afhankelijk van de bron en het apparaat.

Wat is beter HDR10 of Dolby Vision?

Dolby Vision en HDR10 zijn beide formaten voor High Dynamic Range (HDR) beeldweergave, maar ze hebben verschillende kenmerken:

 1. Technische Superioriteit: Dolby Vision wordt over het algemeen gezien als technisch superieur aan HDR10. Het ondersteunt een kleurdiepte van 12-bits, wat resulteert in rijkere kleuren en betere gradaties, terwijl HDR10 een kleurdiepte van 10-bits heeft.
 2. Metadata: Dolby Vision maakt gebruik van dynamische metadata die de helderheid en het contrast per frame of scene kan aanpassen, terwijl HDR10 gebruik maakt van statische metadata die deze waarden voor de gehele film of show instelt.
 3. Peak Brightness: Dolby Vision ondersteunt een hogere piekhelderheid in vergelijking met HDR10, wat resulteert in levendigere en realistischere beelden.
 4. Compatibiliteit en Licentiekosten: HDR10 is een open standaard zonder licentiekosten en is daardoor breder geaccepteerd door fabrikanten en content makers. Dolby Vision daarentegen vereist licentiekosten en is niet zo wijdverbreid beschikbaar als HDR10.
 5. Content Beschikbaarheid: Er is meer content beschikbaar in HDR10 in vergelijking met Dolby Vision, hoewel de hoeveelheid Dolby Vision-content toeneemt.

Je keuze tussen Dolby Vision en HDR10 kan afhangen van je persoonlijke voorkeur, de compatibiliteit van je apparatuur, en de beschikbaarheid van content in elk formaat.

Hoe Dolby Vision-video’s afspelen in Kodi

Nu je weet dat Kodi Dolby Vision ondersteunt, ben je waarschijnlijk enthousiast om te genieten van content in dit indrukwekkende HDR-formaat.

Hier is hoe je Dolby Vision-video’s kunt afspelen in Kodi:

 1. Zorg ervoor dat je een compatibel apparaat hebt dat Dolby Vision ondersteunt.
 2. Download of verkrijg Dolby Vision-content in het juiste formaat (meestal MP4).
 3. Open Kodi en zorg ervoor dat je Dolby Vision hebt ingeschakeld in de instellingen zoals eerder beschreven.
 4. Selecteer de Dolby Vision-video die je wilt afspelen en geniet van de verbeterde beeldkwaliteit.

Hoe Verbetert Real Debrid Je Streaming Ervaring? Stap-Voor-Stap Gids om te Betalen via iDeal in 2023

FAQ: Kodi Dolby Vision

Is 4K hetzelfde als Dolby Vision?

Nee, 4K en Dolby Vision zijn niet hetzelfde. 4K verwijst naar de resolutie van het beeld, met een pixelafmeting van 3840 x 2160, terwijl Dolby Vision een formaat is voor High Dynamic Range (HDR) beeldweergave dat zorgt voor verbeterde helderheid, contrast en kleur.

Dolby Vision kan worden toegepast op beeldmateriaal van verschillende resoluties, inclusief 4K, om een rijkere en meer realistische visuele ervaring te bieden.

Het belangrijkste onderscheid is dat 4K gaat over de hoeveelheid pixels, terwijl Dolby Vision gaat over de kwaliteit van die pixels.

Wat is Dolby Vision HDR?

Dolby Vision HDR is een formaat voor High Dynamic Range (HDR) beeldweergave dat verbeterde helderheid, contrast en kleur biedt.

Het maakt gebruik van dynamische metadata om beeldinstellingen per frame of scene te optimaliseren, wat zorgt voor een rijkere visuele ervaring.

Dolby Vision ondersteunt een kleurdiepte van 12-bits en hogere piekhelderheid in vergelijking met andere HDR-formaten, wat resulteert in levendigere en meer realistische beelden.

Conclusie: Kodi Dolby Vision

Kodi biedt zowel ondersteuning voor HDR10+ als Dolby Vision, waardoor je kunt genieten van hoogwaardige videoweergave.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat de beschikbaarheid van deze HDR-formaten afhankelijk is van je apparaat en de bronnen die je wilt afspelen.

Door de juiste instellingen te configureren en te zorgen voor compatibele hardware, kun je de best mogelijke kijkervaring bereiken.

Nu je goed geïnformeerd bent over HDR-ondersteuning in Kodi, ben je klaar om je favoriete content te bekijken met verbluffende beeldkwaliteit.

Veel kijkplezier!

Heb je gedachten of ervaringen die je wilt delen? Laat hieronder een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *