Ga naar de inhoud
Deel nu en maak het verschil!

Jellyfin is een krachtige en veelzijdige mediaserver die je in staat stelt om je eigen multimediacontent te beheren en af te spelen.

Of je nu je favoriete films, tv-series, muziek of foto’s wilt organiseren en streamen, Jellyfin biedt de mogelijkheid om al je media op één plek te centraliseren.

In deze complete gids zullen we je stap voor stap begeleiden bij het downloaden en installeren van Jellyfin, zodat je snel kunt genieten van al je multimediacontent.

Wat heb je nodig voor de installatie van Jellyfin?

Voordat je aan de slag kunt met het installeren van Jellyfin, is het belangrijk om te voldoen aan enkele basisvereisten. Zorg ervoor dat je aan de volgende criteria voldoet om een soepele installatie te garanderen:

Jellyfin is de door vrijwilligers gebouwde media-oplossing

A. Minimale systeemvereisten

Voor een optimale werking van Jellyfin is het van cruciaal belang dat je computer voldoet aan de minimale systeemvereisten. Deze vereisten omvatten een krachtige processor, voldoende geheugen en vrije schijfruimte. Voordat je verdergaat met de installatie, controleer of jouw computer aan deze vereisten voldoet.

B. Ondersteunde besturingssystemen

Jellyfin is compatibel met verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, macOS en Linux. Controleer of jouw besturingssysteem wordt ondersteund voordat je de installatie start. Zo voorkom je mogelijke problemen tijdens het installatieproces.

C. Een stabiele internetverbinding

Een betrouwbare en stabiele internetverbinding is essentieel bij het downloaden van de Jellyfin-software en het ontvangen van software-updates.

Zorg ervoor dat je over een goede internetverbinding beschikt voordat je begint met de installatie van Jellyfin. Dit voorkomt onderbrekingen tijdens het downloaden en zorgt ervoor dat je altijd up-to-date blijft met de nieuwste functies en verbeteringen.

Door ervoor te zorgen dat je aan deze vereisten voldoet, leg je een solide basis voor een succesvolle installatie van Jellyfin. Zo kun je optimaal genieten van de geweldige functies en mogelijkheden die dit mediabeheersysteem te bieden heeft.

Neem de tijd om je voor te bereiden en maak van je Jellyfin-installatie een probleemloos proces.


Stapsgewijze installatie van Jellyfin

Nu je aan de vereisten voldoet, kunnen we beginnen met de installatie van Jellyfin. Volg deze eenvoudige stappen om Jellyfin op je apparaat te installeren.


Downloaden van de Jellyfin-software

Ga naar de officiële Jellyfin-website en zoek naar de downloadpagina. Klik op de juiste versie van Jellyfin die overeenkomt met je besturingssysteem.

Installeren op Windows

 1. Downloaden van het installatiebestand: Klik op de downloadlink voor de Windows-versie van Jellyfin. Het installatiebestand wordt gedownload naar je computer.
 2. Uitvoeren van het installatiebestand: Navigeer naar de locatie waar het installatiebestand is gedownload en dubbelklik erop om het uit te voeren. Hiermee wordt het installatieproces gestart.
 3. Instellen van de installatieopties: Volg de instructies op het scherm om de installatieopties te configureren. Je kunt de standaardinstellingen behouden of aanpassen volgens je voorkeuren.
 4. Voltooien van de installatie: Wacht tot het installatieproces is voltooid. Zodra de installatie is voltooid, heb je succesvol Jellyfin geïnstalleerd op je Windows-apparaat.

Installeren op macOS

 1. Downloaden van het installatiebestand: Klik op de downloadlink voor de macOS-versie van Jellyfin. Het installatiebestand wordt gedownload naar je computer.
 2. Uitvoeren van het installatiebestand: Navigeer naar de locatie waar het installatiebestand is gedownload en dubbelklik erop om het uit te voeren. Hiermee wordt het installatieproces gestart.
 3. Instellen van de installatieopties: Volg de instructies op het scherm om de installatieopties te configureren. Je kunt de standaardinstellingen behouden of aanpassen volgens je voorkeuren.
 4. Voltooien van de installatie: Wacht tot het installatieproces is voltooid. Zodra de installatie is voltooid, heb je succesvol Jellyfin geïnstalleerd op je macOS-apparaat.

Door het volgen van deze eenvoudige stappen kun je Jellyfin gemakkelijk installeren op zowel Windows- als macOS-apparaten.

Zorg ervoor dat je de juiste versie downloadt die geschikt is voor je besturingssysteem. Op deze manier kun je optimaal genieten van de functionaliteiten van Jellyfin en je eigen mediabibliotheek beheren.


Zo Installeer je Jellyfin op Linux

Deze multimedia softwaren is een krachtig open-source mediaserverplatform waarmee je jouw persoonlijke mediabibliotheek kunt beheren en streamen. Als je een Linux-gebruiker bent, kun je Jellyfin eenvoudig installeren en configureren op je systeem. In dit artikel laten we je zien hoe je Jellyfin kunt installeren op Linux, stap voor stap.

Zo Installeer je Jellyfin op Linux

Stap 1: Het Downloaden van het Installatiebestand

Het eerste wat je moet doen, is het downloaden van het installatiebestand. Ga naar de officiële Jellyfin-website (www.jellyfin.org) en navigeer naar de downloadpagina. Hier vind je verschillende downloadopties voor verschillende Linux-distributies. Kies de juiste versie voor jouw distributie en klik op de downloadlink.

Stap 2: Het Uitvoeren van het Installatiebestand

Zodra het installatiebestand is gedownload, open je een terminalvenster op je Linux-systeem. Navigeer naar de locatie waar je het bestand hebt opgeslagen en voer het volgende commando uit om het installatieproces te starten:

sudo dpkg -i jellyfin_versienummer.deb

Vervang ‘versienummer’ door de daadwerkelijke versie van het installatiebestand dat je hebt gedownload. Dit commando installeert Jellyfin op je systeem.

Stap 3: Het Instellen van de Installatieopties

Na de installatie moet je enkele installatieopties configureren om Jellyfin naar wens in te stellen. Open je favoriete webbrowser en ga naar http://localhost:8096 om toegang te krijgen tot de Jellyfin-webinterface.

Volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien.

Tijdens het installatieproces kun je verschillende opties aanpassen, zoals het kiezen van de gewenste taal, het instellen van een beheerdersaccount en het selecteren van de mappen waarin je media zich bevindt. Zorg ervoor dat je de benodigde informatie correct invoert om een soepele installatie te garanderen.

Stap 4: Het Voltooien van de Installatie

Nadat je alle installatieopties hebt ingesteld, kun je de installatie voltooien door op de “Voltooien” of “Finish” knop te klikken. Jellyfin zal nu de benodigde configuratie uitvoeren en je mediabibliotheek scannen om alle beschikbare media-inhoud te detecteren.

Zodra het scannen is voltooid, ben je klaar om Jellyfin op Linux te gebruiken. Je kunt de Jellyfin web interface openen in je webbrowser en toegang krijgen tot al je media. Je kunt video’s streamen, muziek afspelen, foto’s bekijken en nog veel meer.


Jellyfin vs Plex


Configuratie van Jellyfin na installatie

Eerste keer opstarten: Als je Jellyfin voor de eerste keer opstart, zijn er een paar stappen die je moet volgen om de best mogelijke ervaring te krijgen. Hier is wat je moet doen om je Jellyfin-mediaserver correct in te stellen.

Instellen van mediabibliotheken

Het instellen van mediabibliotheken is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je Jellyfin-server je mediabestanden correct kan organiseren en weergeven. Volg deze stappen om je mediabibliotheken in te stellen en te configureren.

Toevoegen van mediabestanden

Nu je mediabibliotheken zijn ingesteld, is het tijd om je mediabestanden aan Jellyfin toe te voegen. Door je mediabestanden toe te voegen, kun je genieten van je favoriete films, tv-shows, muziek en meer via de Jellyfin-interface. Volg deze stappen om mediabestanden aan je server toe te voegen.

Configureren van gebruikersaccounts en toegangsbeheer

Het configureren van gebruikersaccounts en toegangsbeheer is essentieel om de privacy en veiligheid van je Jellyfin-server te waarborgen. Met Jellyfin kun je verschillende gebruikersaccounts aanmaken en toegangsrechten instellen voor elk account. Volg deze stappen om gebruikersaccounts te configureren en toegangsbeheer in te stellen.

Personalisatie van interface en thema’s

Een van de geweldige functies van Jellyfin is de mogelijkheid om de interface aan te passen en verschillende thema’s te gebruiken. Hiermee kun je de look van je Jellyfin-server personaliseren en aanpassen aan je eigen voorkeuren. Volg deze stappen om de interface van Jellyfin aan te passen en thema’s te wijzigen.

Met deze configuratiestappen kun je Jellyfin volledig aanpassen aan je behoeften en voorkeuren. Volg ze zorgvuldig en geniet van de beste ervaring met je Jellyfin-mediaserver.


Haal het maximale uit Jellyfin

Navigeren door de interface

Om optimaal te kunnen genieten van je media-inhoud, is het belangrijk om vertrouwd te raken met de interface. Hier zijn enkele handige tips om probleemloos door de interface te navigeren:

 1. Ontdek het dashboard: Het dashboard van Jellyfin is je startpunt en biedt een overzicht van je mediabibliotheek. Hier kun je recent toegevoegde media zien, aanbevolen inhoud ontdekken en snel toegang krijgen tot je favorieten.
 2. Verken je bibliotheek: Jellyfin organiseert je media-inhoud in verschillende bibliotheken, zoals films, tv-shows, muziek en meer. Gebruik de intuïtieve navigatie om door deze bibliotheken te bladeren en je gewenste media te vinden.
 3. Filteren en sorteren: Met Jellyfin kun je je media filteren op verschillende criteria, zoals genre, releasejaar en beoordeling. Gebruik deze filters om je zoekopdrachten te verfijnen en sneller bij de gewenste inhoud te komen.

Zoeken naar media

Met de krachtige zoekfunctie kun je snel en eenvoudig media vinden in je uitgebreide collectie. Hier zijn enkele tips om efficiënt te zoeken:

 1. Gebruik trefwoorden: Voer relevante trefwoorden in het zoekvak in om gerichte resultaten te krijgen. Je kunt titels, acteurs, regisseurs of zelfs specifieke woorden in beschrijvingen gebruiken.
 2. Filteropties gebruiken: Naast trefwoorden kun je ook filters toepassen om je zoekopdracht te verfijnen. Denk aan het selecteren van een specifiek genre, een bepaald type media of een bepaalde periode.
 3. Geavanceerde zoekopdrachten: Als je preciezer wilt zoeken, kun je gebruikmaken van geavanceerde zoekopdrachten in Jellyfin. Dit stelt je in staat om complexe zoekopdrachten uit te voeren met behulp van operators zoals “AND”, “OR” en “NOT”.

Afspelen van video’s

Deze multimediasoftware biedt een naadloze videoweergave-ervaring. Hier zijn enkele tips om het afspelen van video’s te optimaliseren:

 1. Kwaliteitsinstellingen: Pas de videokwaliteit aan op basis van je internetverbinding en het apparaat waarop je kijkt. Lagere kwaliteit kan buffering verminderen, terwijl hogere kwaliteit zorgt voor een betere visuele ervaring.
 2. Ondertiteling: Als je ondertiteling wilt inschakelen, kun je kiezen uit verschillende talen en weergave-opties. Pas de stijl en de grootte van de ondertitels aan om aan je persoonlijke voorkeuren te voldoen.
 3. Afspelen op externe apparaten: Met Jellyfin kun je video’s streamen naar verschillende apparaten, zoals smart-tv’s, gameconsoles en streamingapparaten.

Beheer van afspeellijsten

Met deze multimediasoftware kun je je eigen afspeellijsten maken en beheren, zodat je eenvoudig toegang hebt tot je favoriete media. Hier zijn enkele handige tips voor het beheren van afspeellijsten:

 1. Afspeellijst maken: Ga naar de afspeellijstsectie in de interface en klik op “Nieuwe afspeellijst maken”. Geef je afspeellijst een naam die de inhoud ervan goed beschrijft.
 2. Media toevoegen: Blader door je mediabibliotheek en zoek de gewenste media die je aan je afspeellijst wilt toevoegen. Klik op de optie “Toevoegen aan afspeellijst” en selecteer de juiste afspeellijst waarin je het wilt opslaan.
 3. Afspeellijst ordenen: Je kunt de volgorde van media in je afspeellijst aanpassen. Sleep eenvoudig de items naar de gewenste positie om de afspeelvolgorde te bepalen.
 4. Afspeellijst bewerken: Als je wijzigingen wilt aanbrengen in je afspeellijst, zoals het verwijderen van media of het wijzigen van de volgorde, kun je eenvoudig de bewerkingsmodus inschakelen en de gewenste aanpassingen maken.
 5. Delen met anderen: Wil je je afspeellijst delen met vrienden of familie? deze multimediasoftware biedt de mogelijkheid om je afspeellijst te delen via een link, zodat anderen er ook van kunnen genieten.

Met deze handige tips kun je optimaal gebruikmaken van Jellyfin voor het afspelen en beheren van je media. Navigeer moeiteloos door de interface, zoek snel naar je favoriete media, geniet van video’s en audio, pas ondertiteling en audiotracks aan, en beheer je afspeellijsten op een efficiënte manier.

Haal het maximale en maak van je mediabeleving een geweldige ervaring!


Jellyfin als Mediaserver

Jellyfin als Mediaserver

A. Toegang tot en vanaf andere apparaten

Als je op zoek bent naar een uitstekende mediaserver oplossing, is Jellyfin zeker de moeite waard om te overwegen. Met deze multimediasoftware kun je al je media, zoals films, tv-series, muziek en foto’s, op één plek beheren en streamen naar verschillende apparaten. Maar hoe krijg je eigenlijk toegang tot Jellyfin vanaf andere apparaten?

 1. Gebruik de app

Deze multimediasoftware biedt handige apps voor verschillende platforms, waaronder iOS, Android, Windows en macOS. Door de app op je apparaat te installeren, kun je eenvoudig verbinding maken met de Jellyfin-server en al je media streamen. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van de app hebt geïnstalleerd voor de beste prestaties en functionaliteit.

 1. Gebruik een webbrowser

Een andere manier om toegang te krijgen is via een webbrowser. Deze heeft een intuïtieve web gebruikers interface die gemakkelijk toegankelijk is vanaf elk apparaat met een webbrowser. Open gewoon je favoriete browser, voer het IP-adres of de domeinnaam van je server in en je hebt direct toegang tot al je media.

B. Media streamen naar verschillende apparaten

Met Jellyfin kun je je media naar verschillende apparaten streamen, zodat je overal en altijd kunt genieten van je favoriete films en tv-series. Hier zijn enkele handige tips om het streamen soepel te laten verlopen:


Kies de juiste mediaspeler

 1. Kies de juiste mediaspeler

Jellyfin ondersteunt verschillende mediaspelers, zoals Kodi, VLC, Plex en meer. Kies een mediaspeler die compatibel is met je apparaat en voorkeuren. Deze mediaspelers bieden geavanceerde afspeelmogelijkheden en zorgen voor een optimale kijkervaring.

 1. Controleer je netwerkverbinding

Een stabiele netwerkverbinding is essentieel voor probleemloos streamen. Zorg ervoor dat zowel je Jellyfin-server als je apparaat dat de media ontvangt, verbonden zijn met een betrouwbaar Wi-Fi-netwerk of via een bekabelde verbinding. Hierdoor wordt buffering geminimaliseerd en kun je zonder onderbrekingen van je media genieten.

C. Media transcoderen voor optimale weergave

Soms is het nodig om media te transcoderen, vooral als je van plan bent om je media naar apparaten te streamen die beperkte ondersteuning bieden voor bepaalde indelingen. deze multimediasoftware biedt ingebouwde transcoderingsopties waarmee je je media kunt aanpassen aan de vereisten van je apparaat. Volg deze stappen om media te transcoderen:

 1. Navigeer naar de instellingen

Open de interface en ga naar de instellingen. Hier vind je verschillende opties en voorkeuren voor je mediaserver.

 1. Zoek de transcoderingsopties

Zoek de sectie met transcoderingsopties. Je kunt de transcoderingsinstellingen aanpassen op basis van je voorkeuren.


Geavanceerde Functies en Instellingen

Als ervaren gebruiker wil je graag het maximale halen uit de mogelijkheden van dit platform. Gelukkig biedt deze multimediasoftware geavanceerde functies, zoals plugins en add-ons, waarmee je jouw kijkervaring kunt verbeteren en specifieke taken kunt automatiseren.

 1. Installeren van Plugins en Add-ons: Om plugins en add-ons te kunnen gebruiken, dien je deze eerst te installeren op je Jellyfin-server. Navigeer naar de instellingenpagina en ga naar het gedeelte voor plugins. Hier vind je een overzicht van beschikbare opties waar je uit kunt kiezen. Selecteer de gewenste plugin en klik op de installatieknop. Wacht vervolgens tot het installatieproces is voltooid.
 2. Populaire Plugins en Add-ons: Er zijn diverse populaire plugins en add-ons die de moeite waard zijn om te verkennen.
 3. Trakt.tv: Met de Trakt.tv-plugin kun je Jellyfin integreren met Trakt.tv, een platform waarmee je jouw kijkgeschiedenis kunt bijhouden en nieuwe content kunt ontdekken. Deze integratie stelt je in staat om je kijkactiviteit te synchroniseren en aanbevelingen te ontvangen op basis van jouw voorkeuren.b.
 4. IMDb: De IMDb-plugin biedt uitgebreide informatie over films, tv-series en acteurs. Met deze plugin kun je binnen Jellyfin direct de IMDb-ratings, recensies en trivia bekijken, waardoor je een dieper inzicht krijgt in jouw favoriete content.
 5. Ondertiteling: Verschillende ondertitelplugins stellen je in staat om automatisch ondertitels te downloaden voor films en tv-shows. Hierdoor kun je genieten van content in verschillende talen, zelfs wanneer deze niet standaard beschikbaar zijn.
 6. Aanpassen van Plugin-instellingen: Nadat je een plugin hebt geïnstalleerd, kun je de instellingen naar wens aanpassen. Ga naar de instellingenpagina, zoek de sectie met plugin-instellingen en selecteer de desbetreffende plugin. Hier kun je verschillende opties configureren, zoals het activeren van specifieke functionaliteiten, het aanpassen van weergavevoorkeuren en het beheren van accounts voor externe diensten.

Live-tv en Tv-opnamen

Een andere geavanceerde functie die deze multimediasoftware biedt, is de mogelijkheid om live-tv te kijken en tv-opnamen te maken. Hiermee kun je jouw favoriete tv-programma’s volgen en ze later bekijken op een moment dat jou uitkomt.

Live-tv en Tv-opnamen
 1. Instellen van Live-tv: Om via Jellyfin live-tv te kunnen kijken, heb je een tv-tuner en een antenne nodig. Sluit de tv-tuner aan op jouw server en configureer de instellingen via het beheerdersdashboard. Jellyfin ondersteunt diverse tv-tuners en kanalen, waardoor je kunt genieten van een breed scala aan tv-inhoud.
 2. Met Jellyfin kun je tevens tv-programma’s plannen om ze op te nemen en later te bekijken: Dit biedt je de flexibiliteit om je favoriete shows niet te missen, zelfs als je op dat moment niet beschikbaar bent om ze live te bekijken.

Om een tv-programma op te nemen, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Navigeer naar de tv-gids: Ga naar de tv-gids binnen deze multimediasoftware. Hier vind je een overzicht van alle beschikbare tv-programma’s en hun uitzendtijden.
 2. Zoek het gewenste programma: Blader door de tv-gids en zoek het programma dat je wilt opnemen. Je kunt gebruikmaken van de beschikbare filters en zoekfuncties om het proces te vergemakkelijken.
 3. Selecteer de opname-optie: Wanneer je het gewenste programma hebt gevonden, selecteer je de opname-optie. Dit kan variëren afhankelijk van de interface van Jellyfin, maar meestal wordt er een knop of een icoon weergegeven om de opname te starten.
 4. Configureer de opname-instellingen: Na het selecteren van de opname-optie, kun je de instellingen voor de opname configureren. Je kunt bijvoorbeeld aangeven of je alle afleveringen van het programma wilt opnemen, alleen nieuwe afleveringen of een specifiek aantal afleveringen.
 5. Beheer je opnamen: Binnen deze multimediasoftware kun je je opnamen beheren en bekijken. Je hebt toegang tot een overzicht van al je opgenomen programma’s en kunt deze afspelen wanneer je maar wilt.

Het plannen van tv-opnamen met Jellyfin biedt je de vrijheid om je favoriete programma’s te volgen op jouw eigen tempo. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je iets mist en kunt genieten van de content op een tijdstip dat voor jou het beste uitkomt.


Heb je gedachten of ervaringen die je wilt delen? Laat hieronder een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *