Ga naar de inhoud

Kan mijn internetprovider zien dat ik een VPN gebruik?

Kan mijn internetprovider zien dat ik een VPN gebruik? In deze tijd van toenemende online surveillance en beveiligingsbedreigingen, is het gebruik van een virtueel privé netwerk (VPN) een populaire manier om je online activiteiten te beschermen.

Met een VPN kun je je internetverkeer versleutelen, je IP-adres verbergen en toegang krijgen tot geblokkeerde inhoud.

Maar als je je afvraagt of je internetprovider je VPN-gebruik kan zien, dan ben je niet de enige.

In deze blogpost bespreken we of je internetprovider inderdaad kan zien dat je een VPN gebruikt en hoe je je VPN-gebruik kunt verbergen als je dat wilt.

Hoe kan mijn internetprovider zien dat ik een VPN gebruik?

Je internetprovider kan zien dat je een VPN gebruikt door te kijken naar de verkeersgegevens die tussen jouw apparaat en de VPN-server worden verzonden.

Er zijn een paar manieren waarop ze dit kunnen doen:

Door de poorten te analyseren

Als je een VPN gebruikt, wordt je internetverkeer naar een specifieke poort geleid (meestal poort 1723 voor PPTP of poort 1194 voor OpenVPN).

Je internetprovider kan deze poorten analyseren en zo zien dat je een VPN gebruikt.

Door het verkeer te analyseren

Als je internetprovider in staat is om het verkeer te analyseren dat tussen jouw apparaat en de VPN-server gaat, kunnen ze zien dat je verbinding maakt met een VPN-server.

Door het protocol te analyseren

De meeste VPN-protocollen (zoals OpenVPN, PPTP, L2TP/IPsec) zijn uniek en kenmerken zich door specifieke headers, dus je internetprovider kan dit protocol analyseren en zo zien dat je een VPN gebruikt.

Houd er rekening mee dat sommige internetproviders specifiek zoeken naar VPN-verkeer en deze maatregelen kunnen nemen, terwijl andere providers het gebruik van VPN’s niet specifiek volgen.


Waarom zou je willen verbergen dat je een VPN gebruikt voor je internetprovider?

Er zijn verschillende redenen waarom je je VPN-gebruik voor je internetprovider zou willen verbergen:

 • Beperkingen omzeilen: Sommige internetproviders plaatsen beperkingen op het gebruik van VPN’s, bijvoorbeeld door het blokkeren van bepaalde poorten of het beperken van bandbreedte. Als je je VPN-gebruik verbergt, kun je deze beperkingen omzeilen.
 • Privacy behouden: Als je je VPN-gebruik verbergt, kun je voorkomen dat je internetprovider je online activiteiten volgt. Dit kan belangrijk zijn als je je zorgen maakt over je online privacy of als je gevoelige informatie verstuurt.
 • Geografische blokkades omzeilen: Sommige websites of apps zijn alleen beschikbaar in bepaalde landen. Als je je VPN-gebruik verbergt, kun je deze geografische blokkades omzeilen en toegang krijgen tot geblokkeerde inhoud.
 • Onderscheppen van verkeer vermijden: Als je je VPN-gebruik verbergt, kun je vermijden dat je internetprovider of andere partijen het verkeer kunnen onderscheppen tussen jouw apparaat en de VPN-server.
 • Compliance: In sommige landen is het gebruik van VPN’s verboden, verbergen van VPN gebruik is dan noodzakelijk om te voldoen aan de wetgeving.

Het verbergen van je VPN-gebruik voor je internetprovider niet altijd legaal is en dat de wetgeving varieert per land, dus raadpleeg altijd een juridisch adviseur als je twijfelt.

Wat is VPN?

Technieken voor het verbergen van je VPN-gebruik voor je internetprovider

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om je VPN-gebruik voor je internetprovider te verbergen. Hieronder staan enkele van de meest populaire:

 1. Obfuscation of camouflage: Deze techniek verandert de manier waarop de VPN-verbinding eruit ziet, zodat het lijkt alsof het gewoon normaal internetverkeer is in plaats van een VPN-verbinding. Dit kan worden bereikt door het toevoegen van extra headers of door het wijzigen van de standaard VPN-protocollen.
 2. SSH-tunneling: SSH-tunneling maakt gebruik van een beveiligde shell-verbinding om je internetverkeer via een ander poortnummer te verzenden. Hierdoor kan je internetprovider je VPN-gebruik niet zien omdat het verkeer via een andere poort gaat dan de standaard VPN-poorten.
 3. SSL/TLS-vermomming: Deze techniek maakt gebruik van een Secure Sockets Layer (SSL) of Transport Layer Security (TLS) verbinding om je internetverkeer te versleutelen. Hierdoor zal je internetprovider je VPN-gebruik niet kunnen zien omdat het verkeer eruit ziet als normaal HTTPS-verkeer.
 4. SOCKS-proxies: SOCKS-proxies maken gebruik van een specifiek protocol om internetverkeer via een proxy-server te verzenden. Hierdoor kan je internetprovider je VPN-gebruik niet zien omdat het verkeer eruit ziet als normaal internetverkeer.
 5. Stealth VPN: Er zijn bepaalde VPN services die dit standaard bieden, zoals deze met de term “stealth” of “cloack” in de naam. Deze services hebben specifieke technieken ingebouwd om het VPN verkeer te camoufleren en zo de detectie door de internet provider te verminderen of vermijden.

Geen van deze technieken zijn 100% effectief en sommige internetproviders zijn specifiek op zoek naar verbindingen met VPN-servers.

Er is ook altijd een risico dat de technieken die je gebruikt worden ontdekt en dat je internetprovider je VPN-gebruik toch kan zien.

Alternatieven voor het verbergen van je VPN-gebruik

Als je je VPN-gebruik niet voor je internetprovider wilt verbergen, zijn er enkele alternatieven die je kunt overwegen:

 • Gebruik een provider die geen beperkingen op VPN-gebruik heeft: Er zijn internetproviders die geen beperkingen op VPN-gebruik hebben. Zoek naar een provider die geen beperkingen op VPN-gebruik heeft en overweeg om over te stappen.
 • Gebruik een provider die geen verkeersanalyse uitvoert: Er zijn internetproviders die geen verkeersanalyse uitvoeren en geen beperkingen op VPN-gebruik hebben. Zoek naar een provider die geen verkeersanalyse uitvoert en overweeg om over te stappen.
 • Gebruik een provider die geen geografische blokkades oplegt: Er zijn internetproviders die geen geografische blokkades opleggen en geen beperkingen op VPN-gebruik hebben. Zoek naar een provider die geen geografische blokkades oplegt en overweeg om over te stappen.
 • Gebruik een dedicated IP address: Als je een dedicated IP-adres gebruikt, zal je internetprovider niet in staat zijn om te zien dat je een VPN gebruikt omdat je internetverkeer hetzelfde zal zijn als normaal internetverkeer.
 • Gebruik een TOR-netwerk: TOR (The Onion Router) is een gratis, open-source software die je anonimiteit online verhoogt, door je verkeer te verzenden via een netwerk van geënkapselde verbindingen. Hierdoor is het moeilijk voor je internetprovider of andere partijen om je online activiteiten te volgen.

Houd er rekening mee dat elk van de bovenstaande alternatieven zijn eigen beperkingen en risico’s heeft. Je moet altijd zorgvuldig overwegen welke oplossing het beste bij je situatie past.

Conclusie en aanbevelingen

Het is belangrijk om te beseffen dat je internetprovider je VPN-gebruik kan zien, afhankelijk van de maatregelen die zij nemen om VPN-verkeer te detecteren.

Er zijn echter verschillende technieken die je kunt gebruiken om je VPN-gebruik voor je internetprovider te verbergen, zoals obfuscation, SSH-tunneling, SSL/TLS-vermomming, SOCKS-proxies en stealth VPN.

Hoewel deze technieken nuttig kunnen zijn, zijn ze niet 100% effectief en sommige internetproviders zijn specifiek op zoek naar verbindingen met VPN-servers.

Als alternatief kun je overwegen om een internetprovider te kiezen die geen beperkingen op VPN-gebruik heeft, geen verkeersanalyse uitvoert, geen geografische blokkades oplegt of een dedicated IP-adres gebruikt of TOR-netwerk.

Veelgestelde vragen over het verbergen van je VPN-gebruik voor je internetprovider.

Hoe kan mijn internetprovider zien dat ik een VPN gebruik

Kan mijn internetprovider zien dat ik een VPN gebruik als ik obfuscation of camouflage technieken gebruik?

Obfuscation of camouflage technieken kunnen helpen om je VPN-gebruik voor je internetprovider te verbergen, maar ze zijn niet 100% effectief.

Sommige internetproviders zijn specifiek op zoek naar verbindingen met VPN-servers en kunnen deze technieken doorzien.

Kan mijn internetprovider zien dat ik een VPN gebruik als ik een dedicated IP-adres gebruik?

Als je een dedicated IP-adres gebruikt, zal je internetprovider niet in staat zijn om te zien dat je een VPN gebruikt omdat je internetverkeer hetzelfde zal zijn als normaal internetverkeer.

Kan mijn internetprovider zien dat ik een VPN gebruik als ik een TOR-netwerk gebruik?

TOR (The Onion Router) is een gratis, open-source software die je anonimiteit online verhoogt, door je verkeer te verzenden via een netwerk van gekapselde verbindingen.

Dit maakt het moeilijk voor je internetprovider of andere partijen om je online activiteiten te volgen.

Echter, sommige internetproviders zijn specifiek op zoek naar TOR-verkeer en kunnen het detecteren.

Kan mijn internetprovider zien dat ik een VPN gebruik als ik een provider kies die geen beperkingen op VPN-gebruik heeft?

Als je een internetprovider kiest die geen beperkingen op VPN-gebruik heeft, zal je internetprovider waarschijnlijk niet in staat zijn om te zien dat je een VPN gebruikt.

Echter, dit is afhankelijk van de specifieke beleid van de provider, dus het is altijd verstandig om deze te controleren voordat je een abonnement afsluit.

Kan mijn internetprovider zien dat ik een VPN gebruik als ik een provider kies die geen verkeersanalyse uitvoert?

Als je een internetprovider kiest die geen verkeersanalyse uitvoert, zal je internetprovider waarschijnlijk niet in staat zijn om te zien dat je een VPN gebruikt.

Echter, dit is afhankelijk van de specifieke beleid van de provider, dus het is altijd verstandig om deze te controleren voordat je een abonnement afsluit.

Bovendien, er zijn ook andere partijen zoals overheden die wel in staat zijn om uw internetverkeer te analyseren.

Dus, ondanks dat uw internetprovider geen verkeersanalyse uitvoert, kan uw internetverkeer nog steeds worden geanalyseerd door andere partijen.

Laat deze post viraal gaan op je sociale media!

2 reacties op “Kan mijn internetprovider zien dat ik een VPN gebruik?”

  1. Als je een VPN gebruikt, kan je internetprovider niet precies zien waar je verblijft. Dit komt omdat je internetverkeer wordt versleuteld en via een externe server wordt geleid voordat het op het internet wordt geplaatst. Het lijkt alsof je verkeer afkomstig is van de externe server, in plaats van je werkelijke locatie.

   Hoewel je internetprovider je werkelijke locatie niet kan zien, kunnen ze wel zien dat je een VPN gebruikt en het verkeer van de VPN-verbinding in de gaten houden. Dit kan van invloed zijn op de snelheid van je internetverbinding, omdat het versleutelen en routeren van het verkeer extra tijd en middelen vereist.

   Het is belangrijk om op te merken dat hoewel een VPN je privacy kan beschermen en je locatie kan verbergen, je online activiteiten nog steeds kunnen worden gevolgd door andere partijen, zoals websites die je bezoekt en externe adverteerders. Het is daarom belangrijk om ook andere beveiligings- en privacybeschermingsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van een antivirusprogramma en het beperken van de informatie die je deelt online.

Heb je een dringende vraag? Wacht niet langer! Stuur nu direct een WhatsApp-bericht naar +31630338229. Ik sta klaar om je te helpen en antwoord meestal binnen 10 minuten. Of het nu om advies gaat of een snelle oplossing, ik ben hier om je te ondersteunen. Laat je vraag niet onbeantwoord - stuur een bericht en krijg snel duidelijkheid!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *