Ga naar de inhoud
Deel nu en maak het verschil!

Om te ontdekken hoe snel jouw internet is, kun je een internetsnelheidstest doen. Dit is hoe je het doet:

 1. Zoek een Betrouwbare Snelheidstest: Gebruik een betrouwbare website zoals Speedtest.net of Fast.com. Deze sites meten je download- en uploadsnelheid en ping.
 2. Sluit Andere Programma’s en Apparaten: Zorg ervoor dat geen andere apparaten of programma’s je internet gebruiken tijdens de test. Dit kan de resultaten beïnvloeden.
 3. Voer de Test uit: Klik op de testknop en wacht tot de test is voltooid. Het duurt meestal maar een paar seconden.
 4. Bekijk de Resultaten: Je ziet je downloadsnelheid (hoe snel je gegevens van het internet haalt), uploadsnelheid (hoe snel je gegevens naar het internet stuurt) en je ping (de reactietijd van je verbinding).

Als je internet traag is, zijn hier wat tips om het te verbeteren:

 • Herstart je Router: Soms kan het simpelweg herstarten van je router je internetsnelheid verbeteren.
 • Verwijder Overbodige Apparaten: Als te veel apparaten verbonden zijn, kan dit je snelheid verlagen.
 • Gebruik een Ethernetkabel: Een bedrade verbinding is vaak sneller en stabieler dan Wi-Fi.
 • Plaats je Router Optimaal: Zorg dat je router op een centrale plek in huis staat, vrij van obstakels.
 • Upgrade je Internetabonnement: Als je vaak trage snelheden hebt, kan het zijn dat je huidige abonnement niet voldoet aan je behoeften.
5G vs Starlink SPEED TEST

Wil je weten hoe snel je internet echt is? Goed nieuws: je kunt dit helemaal gratis en supermakkelijk checken! Websites als Speedtest.net, Fast.com (die gasten van Netflix, weet je wel) en zelfs Google hebben hun eigen speed tests.

Je hoeft alleen maar naar een van deze sites te surfen en op ‘Start de test’ of iets dergelijks te klikken. Binnen een paar tellen zie je hoe snel je internet is, zowel voor downloaden als uploaden.

Pro tip: doe de test een paar keer op verschillende momenten om een goed gemiddelde te krijgen. En voilà, je weet nu of je internet snelheid rockt of juist niet!

Oké, laten we het eens hebben over internetsnelheid. Wat is dat precies? Kort gezegd, het gaat om de snelheid waarmee jouw apparaten data van en naar het internet kunnen sturen.

Dit wordt uitgedrukt in ‘Mbps’, wat staat voor ‘megabits per seconde’. Een hoger aantal Mbps betekent sneller internet.

Maar waarom zou je dit eigenlijk moeten weten? Nou, het is super belangrijk! Met snelle internet kun je zonder problemen je favoriete series streamen, lekker vlot online gamen, en helder videobellen. Maar als je internet traag is, dan wordt alles ineens een stuk minder leuk en efficiënt.

Door je internetsnelheid te kennen, kun je beter beoordelen of je huidige internetabonnement voldoet aan je behoeften. Ook kun je zo controleren of je provider wel levert wat ze beloven. Kortom, het kennen van je internetsnelheid is essentieel voor een vlotte online ervaring!

 • Internet Service Provider (ISP): De aanbieder van je internet is superbelangrijk. Afhankelijk van het soort verbinding (glasvezel, DSL, kabel) en het pakket dat je kiest, kan je internetsnelheid flink variëren.
 • Locatie: Waar je woont, heeft ook invloed. In dichtbevolkte steden kan het internet trager zijn door veel gebruikers, terwijl in rustigere gebieden de afstand tot de server een rol kan spelen.
 • Netwerkverkeer: Net als op de weg tijdens de spits, kan het internet trager zijn tijdens piekuren. Denk aan avonduren wanneer iedereen thuis online is.
 • Thuisnetwerk: De kwaliteit van je router, het aantal apparaten dat tegelijk online is, en zelfs fysieke obstakels zoals dikke muren kunnen je internetsnelheid beïnvloeden.

Door deze factoren te begrijpen, krijg je een helder beeld van wat jouw internetsnelheid kan beïnvloeden en waarom het soms minder snel is dan verwacht.

Welke internetsnelheid moet u krijgen – volledig uitgelegd!
 • Het Lezen van Testresultaten: Nadat je een internetsnelheidstest hebt uitgevoerd, krijg je meestal drie belangrijke cijfers te zien: download-, upload-, en ping-snelheden.
  • Download Snelheid: Dit is waarschijnlijk het getal waar je het meest op let. Het vertelt je hoe snel data van het internet naar jouw apparaat komt. Dit is cruciaal voor zaken als het streamen van films, het downloaden van bestanden of het browsen op het web. Een hogere download snelheid betekent een snellere en vloeiendere ervaring.
  • Upload Snelheid: Dit cijfer toont aan hoe snel je data van jouw apparaat naar het internet kunt sturen. Belangrijk voor activiteiten als het uploaden van video’s naar YouTube, het versturen van grote bestanden of videobellen. Net als bij download snelheid, geldt: hoe hoger, hoe beter.
  • Ping: Ook bekend als latency. Dit getal geeft aan hoe snel je een reactie krijgt nadat je een verzoek hebt gestuurd naar een server. Vooral belangrijk voor online gamers, omdat een lagere ping zorgt voor een snellere reactietijd in games.

Door deze cijfers te begrijpen, kun je een beter beeld krijgen van de algehele prestaties van je internet en bepalen of het voldoet aan jouw behoeften.

 • Wat is een Goede Internetsnelheid?
  • Een ‘goede’ internetsnelheid hangt af van wat je online doet. Voor basis browsen en e-mailen is 10-25 Mbps vaak voldoende. Voor streamen in HD, online gaming, of als je huis vol slimme apparaten zit, kijk je liever naar snelheden van 50 Mbps of hoger. Voor 4K-streaming of intensieve online activiteiten is 100+ Mbps ideaal.
 • Vergelijking met Gemiddelde Snelheden:
  • De gemiddelde internetsnelheid kan sterk variëren per regio en provider. In sommige stedelijke gebieden kan de gemiddelde snelheid boven de 100 Mbps liggen, terwijl in landelijke gebieden 25-50 Mbps meer gebruikelijk kan zijn.
  • Verschillende providers bieden ook verschillende snelheden aan, soms afhankelijk van de beschikbare infrastructuur. Glasvezelnetwerken bieden bijvoorbeeld vaak hogere snelheden dan traditionele DSL-verbindingen.

Door te weten wat een goede snelheid is voor jouw behoeften en hoe dit zich verhoudt tot wat beschikbaar is in jouw gebied en bij jouw provider, kun je een weloverwogen keuze maken over je internetabonnement.

10 Tips Verbeteren van Internetsnelheid
 1. Reset Je Router: Soms kan het simpelweg resetten of herstarten van je router wonderen doen voor je internetsnelheid.
 2. Update Je Router Firmware: Zorg ervoor dat je router altijd de nieuwste firmware heeft voor optimale prestaties.
 3. Plaats Je Router op een Centrale Locatie: Vermijd het plaatsen van je router in een hoek of dicht bij metalen objecten, die het signaal kunnen verstoren.
 4. Gebruik een Ethernet Kabel: Voor activiteiten die veel bandbreedte vereisen, overweeg een directe verbinding met een Ethernet kabel voor een snellere en stabielere verbinding.
 5. Beperk Bandbreedte-Vretende Apps: Identificeer en beperk het gebruik van apps en apparaten die veel bandbreedte gebruiken.
 6. Gebruik een Wi-Fi Extender of Mesh Netwerk: Als je huis groot is of meerdere verdiepingen heeft, kan een extender of mesh netwerk helpen om dode zones te elimineren.
 7. Beveilig Je Wi-Fi: Zorg ervoor dat je Wi-Fi netwerk beveiligd is met een sterk wachtwoord om ongewenste gebruikers te weren.
 8. Verwijder Oude Apparaten van Je Netwerk: Verwijder apparaten die je niet meer gebruikt van je netwerk om bandbreedte vrij te maken.
 9. Optimaliseer Je Browserinstellingen: Het wissen van de cache en het uitschakelen van onnodige extensies kan de laadsnelheid van pagina’s verbeteren.
 10. Overweeg een Snelheidsupgrade bij Je Provider: Als al het andere faalt, kan het tijd zijn om te kijken naar een sneller internetpakket van je provider.

Weersomstandigheden kunnen verrassend genoeg een significante impact hebben op je internetsnelheid. Hier zijn enkele manieren waarop het weer je verbinding kan beïnvloeden:

 • Zware Regenval: Kan interfereren met satellietsignalen, wat leidt tot zwakkere of onderbroken internetverbindingen.
 • Onweersbuien: Kunnen tijdelijke verstoringen veroorzaken, vooral als bliksem infrastructuur treft.
 • Extreme Koude: Kan schade toebrengen aan buiten liggende kabels en apparatuur, wat resulteert in tragere verbindingen of zelfs uitval.
 • Extreme Hitte: Kan oververhitting van apparatuur zoals routers en modems veroorzaken, wat de snelheid en betrouwbaarheid van internet beïnvloedt.

Door je bewust te zijn van deze natuurlijke invloeden, kun je beter begrijpen waarom je internetsnelheid soms onverwachts verandert en kun je maatregelen nemen om je online ervaring te verbeteren, zelfs in minder ideale weersomstandigheden.

We hebben gezien dat internetsnelheid een cruciaal aspect is van onze dagelijkse digitale ervaringen, van eenvoudig surfen op het web tot het streamen van high-definition video’s en het deelnemen aan online games.

De snelheid waarmee data wordt verzonden en ontvangen, beïnvloedt direct hoe we het internet ervaren. Factoren zoals je ISP, locatie, netwerkverkeer, en thuisnetwerk spelen allemaal een rol in de uiteindelijke snelheid die je ervaart.

Door je internetsnelheid regelmatig te testen en de voorgestelde tips te volgen, kun je de prestaties van je internetverbinding verbeteren.

Nu is het jouw beurt! Test vandaag nog jouw internetsnelheid om te zien waar je staat. Gebruik de kennis die je hebt opgedaan uit dit artikel om eventuele problemen aan te pakken en je internetervaring te optimaliseren.

Of je nu een snellere verbinding nodig hebt voor werk, entertainment, of gewoon om in contact te blijven met dierbaren, door proactief je internetsnelheid te beheren, kun je het meeste uit je online leven halen.

Ga aan de slag en ontdek het volle potentieel van jouw internetverbinding!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties