Ga naar de inhoud
Deel nu en maak het verschil!

Hallo daar! Vandaag duiken we in de wereld van Emby, een fantastisch platform voor iedereen die zich afvraagt: Hoe installeer je Emby?

Emby is niet zomaar een mediaserver; het is een uitgebreide oplossing voor het organiseren en streamen van je persoonlijke media, vergelijkbaar met, maar toch uniek ten opzichte van Plex.

Emby schittert met zijn gebruiksvriendelijke interface, waardoor het beheren van je films, series, en muziekcollecties een fluitje van een cent wordt.

Maar waar Emby echt uitblinkt, is in zijn geavanceerde functies zoals ouderlijk toezicht en live TV-mogelijkheden. Deze functies zorgen voor een extra laag van flexibiliteit en controle, iets wat bij Plex in mindere mate aanwezig is.

Of je nu een doorgewinterde Plex-gebruiker bent die iets nieuws wil proberen, of iemand die net begint met het verkennen van persoonlijke mediaservers, Emby heeft veel te bieden.

Laten we dus samen ontdekken hoe je Emby installeert en optimaal gebruikt!

BESTE Synology-mediaservers? Plex versus Emby versus Jellyfin

Voordat je enthousiast Emby gaat installeren, is het belangrijk om te zorgen dat je systeem aan de vereisten voldoet en je media op de juiste manier opgeslagen zijn. Hier is een handige gids om je voor te bereiden:

Systeemvereisten Om Emby soepel te laten draaien, moet je systeem aan bepaalde minimale specificaties voldoen. Hier zijn de basisvereisten:

 • Besturingssysteem: Windows 7 of nieuwer, MacOS 10.7 of nieuwer, Linux, of een ondersteund NAS-apparaat.
 • Processor: Minimaal Intel Core i3 of een vergelijkbare processor. Voor betere prestaties, vooral bij het transcoderen van media, wordt een krachtigere processor aanbevolen.
 • Geheugen: Ten minste 2GB RAM, maar 4GB of meer wordt aanbevolen voor optimale prestaties.
 • Netwerk: Een stabiele en snelle internetverbinding voor het downloaden van metadata en toegang tot externe inhoud.

Opslagtips De manier waarop je je media opslaat, kan een grote impact hebben op de prestaties en gebruiksvriendelijkheid van Emby. Hier zijn enkele tips:

 • Opslagcapaciteit: Zorg voor voldoende opslagruimte. Hoe meer media je hebt, hoe meer ruimte je nodig hebt. Overweeg het gebruik van externe harde schijven of NAS (Network Attached Storage) voor uitgebreide collecties.
 • Organisatie: Structureer je media in duidelijk gelabelde mappen, zoals ‘Films’, ‘TV-series’, en ‘Muziek’. Dit helpt Emby bij het automatisch organiseren en categoriseren van je content.
 • Back-up: Het is altijd een goed idee om een back-up te hebben van je media. Overweeg cloudopslag of een externe harde schijf om je bestanden veilig te houden.
 • Bestandsformaten: Hoewel Emby veel verschillende mediaformaten ondersteunt, zijn sommige formaten zoals MP4 (voor video’s) en MP3 (voor muziek) universeel compatibel en zorgen ze voor een soepelere ervaring.

Door deze voorbereidingen te treffen, zorg je voor een soepele installatie en een naadloze streaming-ervaring met Emby.

Emby Media Server voor de eerste keer instellen op uw QNAP NAS

Het installeren van Emby Server is een eenvoudige taak als je de juiste stappen volgt. Hieronder vind je gedetailleerde instructies voor zowel het downloaden en installeren van Emby Server op verschillende besturingssystemen als het configureren ervan na installatie.

1. Emby Server Downloaden en Installeren

Hoe Installeer Je Emby Voor Windows:

 • Ga naar de Emby downloadpagina en selecteer de Windows-versie van Emby Server.
 • Download het installatiebestand en start het na het downloaden.
 • Volg de installatie-instructies. Dit omvat het accepteren van de licentieovereenkomst en het kiezen van de installatielocatie.
 • Voltooi de installatie en start Emby Server.

Hoe Installeer Je Emby Voor MacOS:

 • Download Emby Server van de Emby website, specifiek voor MacOS.
 • Open het gedownloade .dmg-bestand en sleep Emby Server naar je applicatiemap.
 • Start Emby Server vanuit de applicatiemap.

Hoe Installeer Je Emby Voor Linux:

 • Linux-gebruikers kunnen Emby Server installeren via hun pakketmanager. Bezoek de Emby website voor specifieke commando’s afhankelijk van je Linux-distributie.
 • Voer de vereiste commando’s uit in je terminal om Emby Server te installeren en te starten.

2. Configuratie van de Server

Na het installeren van Emby Server, moet je enkele basisconfiguraties uitvoeren:

 • Open Emby Server in een webbrowser. Dit kan meestal door het invoeren van http://localhost:8096 in je browser.
 • De eerste keer dat je Emby opent, start je met een setup wizard. Volg de stappen om je Emby-server te configureren. Dit omvat het aanmaken van een admin-account.
 • Stel je media bibliotheken in. Wijs Emby naar de locaties op je harde schijf waar je media is opgeslagen. Emby ondersteunt een reeks media-indelingen en zal je media automatisch organiseren.
 • Configureer eventueel netwerkinstellingen, zoals poorten en externe toegang, afhankelijk van je behoeften.
 • Pas indien nodig de transcoderingsinstellingen aan, vooral als je van plan bent om media te streamen naar apparaten met verschillende mogelijkheden.

Zodra deze basisconfiguratie is voltooid, is je Emby Server klaar voor gebruik. Je kunt nu inloggen met je admin-account, je media toevoegen en beginnen met het streamen van je inhoud naar verschillende apparaten.


Gebruikersinterface Emby blinkt uit met zijn intuïtieve en gebruikersvriendelijke interface, wat het een topkeuze maakt voor zowel beginnende als ervaren media-enthousiastelingen. Hier zijn een paar hoogtepunten:

 • Overzichtelijk en Intuïtief: Met een schone en logisch ingedeelde layout, maakt Emby het gemakkelijk om door je mediabibliotheek te navigeren. Of je nu films, tv-series of muziek zoekt, alles is slechts een paar klikken verwijderd.
 • Aanpasbaar Dashboard: Emby stelt je in staat om je dashboard te personaliseren, zodat je snel toegang hebt tot je meest bekeken of recent toegevoegde media.
 • Visuele Aantrekkingskracht: Met rijke metadata, waaronder posters, beschrijvingen en beoordelingen, biedt Emby een visueel aantrekkelijke manier om je collectie te verkennen en te organiseren.

Ouderlijk Toezicht en Live TV Naast de gebruikersinterface, onderscheidt Emby zich door zijn geavanceerde functies zoals ouderlijk toezicht en live TV-opties:

 • Ouderlijk Toezicht: Emby begrijpt het belang van contentbeheer voor gezinnen. Met het ouderlijk toezicht kun je beperkingen instellen voor wat je kinderen kunnen zien, en ook tijdsbeperkingen toepassen voor hun kijkgewoonten.
 • Live TV & DVR: Emby is niet alleen voor opgeslagen media; het biedt ook live TV-mogelijkheden. Je kunt live televisiekanalen streamen en programma’s opnemen met de DVR-functie, wat een toegevoegde waarde biedt voor mensen die willen afsnijden van traditionele kabeldiensten.
 • Flexibele Integratie: Met ondersteuning voor een verscheidenheid aan tuners en DVR-hardware, maakt Emby het gemakkelijk om je live TV-ervaring aan te passen en te integreren met je bestaande setup.

Door deze kenmerken biedt Emby een krachtige en flexibele mediaserver oplossing, ideaal voor een breed scala aan gebruikers, van gezinnen die op zoek zijn naar ouderlijk toezicht tot liefhebbers van live TV-streaming.

Media Toevoegen in Emby

Nadat je Emby Server hebt geïnstalleerd, is de volgende stap het toevoegen en organiseren van je media. Dit proces is cruciaal voor een soepele en plezierige streaming-ervaring. Hier is hoe je dit aanpakt:

1. Bibliotheken Instellen

 • Toegang tot de Server: Log in op je Emby Server via een webbrowser.
 • Nieuwe Bibliotheek: Ga naar het dashboard en kies ‘Bibliotheken’ in het menu. Klik vervolgens op ‘Voeg Bibliotheek toe’ om een nieuwe mediabibliotheek te creëren.
 • Kies Mediatype: Selecteer het type media voor de bibliotheek (bijvoorbeeld films, series, muziek, foto’s). Emby gebruikt dit om de juiste metadata en organisatiemethoden toe te passen.
 • Mappen Toevoegen: Voeg mappen toe vanaf je harde schijf of netwerklocatie waar je media is opgeslagen. Emby zal deze mappen scannen en de media toevoegen aan je bibliotheek.
 • Opslaan en Scannen: Sla je instellingen op, en Emby zal beginnen met het scannen van de geselecteerde mappen om media toe te voegen aan je bibliotheek.

2. Metadata en Artwork Emby is uitstekend in het automatisch verzamelen van metadata en artwork, wat je mediabibliotheek rijk en visueel aantrekkelijk maakt.

 • Automatische Metadata: Wanneer je media toevoegt aan Emby, zoekt het automatisch naar relevante metadata zoals film/serie titels, release data, plot beschrijvingen, en acteursinformatie.
 • Artwork: Emby haalt ook filmposters, albumhoezen, en andere visuele elementen op om je bibliotheek aantrekkelijk te maken.
 • Handmatig Beheer: Als de automatisch verzamelde metadata of artwork niet naar wens is, kun je deze altijd handmatig bewerken. Ga naar de mediadetails en kies ‘Bewerken’ om wijzigingen aan te brengen.

Best Practices voor Media Organisatie

 • Consistente Benaming: Gebruik een consequent naamgevingsschema voor je bestanden en mappen om Emby te helpen met nauwkeurige organisatie en metadata retrieval.
 • Regelmatige Updates: Voeg nieuwe media toe aan de juiste mappen en laat Emby regelmatig je bibliotheken scannen om updates te reflecteren.
 • Media Scheiden: Houd verschillende soorten media gescheiden (bijvoorbeeld films en tv-series) in verschillende bibliotheken voor een duidelijkere organisatie.

Door je media goed te organiseren en te beheren in Emby, verhoog je niet alleen de esthetiek van je mediabibliotheek, maar verbeter je ook de algemene gebruikservaring voor jou en je medegebruikers.

Toegang tot Emby vanaf Verschillende Apparaten

Nadat je Emby Server hebt opgezet en je media hebt georganiseerd, is het tijd om toegang te krijgen tot je collectie vanaf verschillende apparaten. Emby biedt ondersteuning voor een breed scala aan apparaten, waardoor je overal en altijd van je media kunt genieten.

1. App Installatie Hier zijn de stappen voor het installeren van Emby-apps op diverse apparaten:

Smartphones en Tablets (iOS en Android):

 • Ga naar de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).
 • Zoek naar de ‘Emby’ app en download deze.
 • Zodra de app is geïnstalleerd, open je deze op je apparaat.

Smart-Tv’s en Streaming Apparaten (zoals Roku, Apple TV, Amazon Fire TV):

 • Ga naar de app store van je smart-tv of streaming apparaat.
 • Zoek naar de ‘Emby’ app en installeer deze.
 • Open de Emby-app zodra de installatie is voltooid.

2. Verbinden met de Server Nadat je de Emby-app op je apparaat hebt geïnstalleerd, volg je deze stappen om verbinding te maken met je Emby Server:

 • Start de Emby App: Open Emby op je apparaat.
 • Inloggen: Log in met je Emby-gebruikersgegevens. Dit zijn dezelfde gegevens die je hebt gebruikt bij het instellen van je Emby Server.
 • Server Selecteren: Als je Emby Server correct is ingesteld en online is, zou de app je server automatisch moeten vinden. Selecteer je server uit de beschikbare lijst.
 • Verbinding Maken: Eenmaal verbonden, krijg je toegang tot je mediabibliotheken. Je kunt nu door je media bladeren en content streamen naar je apparaat.

Tips voor een Soepele Ervaring

 • Zorg ervoor dat zowel je Emby Server als je apparaten zijn verbonden met hetzelfde netwerk voor een vlekkeloze verbinding.
 • Als je problemen ondervindt met het vinden van je server, controleer dan de netwerkinstellingen en firewall-configuraties.
 • Voor toegang buitenshuis, overweeg het instellen van ‘Remote Access’ op je Emby Server voor toegang vanaf elke locatie.

Door deze stappen te volgen, kun je gemakkelijk toegang krijgen tot je Emby-media vanaf een verscheidenheid aan apparaten, waardoor je thuis of onderweg van je favoriete content kunt genieten.


Ouderlijk Toezicht Emby biedt robuuste ouderlijk toezicht functies, waarmee je de kijkervaring voor kinderen kunt beheren:

 1. Toegang tot Ouderlijk Toezicht:
  • Ga naar de Emby Server instellingen en selecteer ‘Ouderlijk Toezicht’ onder het gebruikersprofiel dat je wilt beheren.
 2. Instellen van Beperkingen:
  • Stel een pincode in om toegang te beperken tot bepaalde inhoud of instellingen.
  • Kies welke soorten inhoud (zoals films of series) beperkt moeten zijn op basis van leeftijdsclassificatie.
  • Stel tijdslimieten in voor hoe lang en wanneer gebruikers kunnen kijken.
 3. Toezicht en Beheer:
  • Monitor kijkactiviteiten en pas instellingen aan wanneer nodig.

Live TV en DVR Emby’s Live TV en DVR-functies stellen je in staat om live televisie te kijken en op te nemen:

 1. Live TV Instellen:
  • Voeg een compatibele tuner toe aan je Emby Server en scan voor beschikbare kanalen.
  • Configureer de tuner via de serverinstellingen van Emby.
 2. DVR Gebruiken:
  • Stel opnamefuncties in en beheer je opnames.
  • Plan toekomstige opnames direct vanuit de Emby interface.

Veelvoorkomende Problemen en Oplossingen Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen die gebruikers kunnen tegenkomen met Emby, samen met hun oplossingen:

 • Connectiviteitsproblemen: Controleer je netwerkverbinding en firewall-instellingen. Zorg ervoor dat de Emby Server correct is geconfigureerd voor toegang binnen je netwerk.
 • Media Niet Zichtbaar: Zorg ervoor dat je media correct is toegevoegd aan de Emby Server en de bibliotheek is bijgewerkt. Controleer de bestandspaden en -formaten.
 • Streamingproblemen: Controleer of je server en apparaat beide voldoende hardware-capaciteiten hebben, vooral voor HD-content.

Waar Ondersteuning te Vinden

 • Emby Community Forum: Een geweldige plek voor hulp en advies van andere Emby-gebruikers en het ontwikkelteam.
 • Officiële Emby Ondersteuning: Bezoek de Emby ondersteuningspagina voor handleidingen, FAQ’s, en contactinformatie voor directe ondersteuning.
 • Social Media en Online Groepen: Zoek naar Emby-gebruikersgroepen op platforms als Reddit en Facebook voor tips en trucs van de gemeenschap.

Door deze geavanceerde functies en ondersteuningsopties te gebruiken, kun je het meeste uit je Emby-ervaring halen en eventuele problemen snel oplossen.

We zijn aan het einde gekomen van onze diepgaande duik in de wereld van Emby. Laten we even samenvatten wat we hebben geleerd en waarom Emby een fantastische keuze is voor jouw persoonlijke media-ervaring.

Samenvatting:

 • We hebben de basis gelegd met de installatie van Emby Server op verschillende besturingssystemen.
 • Vervolgens hebben we geleerd hoe we media kunnen toevoegen en organiseren in Emby, met aandacht voor metadata en artwork.
 • We hebben de toegankelijkheid van Emby op diverse apparaten verkend, waardoor je overal en altijd van je media kunt genieten.
 • Emby’s geavanceerde functies zoals ouderlijk toezicht en Live TV werden belicht, waarmee je jouw media-ervaring nog verder kunt personaliseren.
 • Ten slotte hebben we enkele probleemoplossingsstrategieën besproken en waar je ondersteuning kunt vinden.

Emby is niet alleen een platform; het is een toegangspoort tot een wereld van georganiseerde en gepersonaliseerde media. Of je nu een filmfanaticus, een serieverslinder, of een muziekliefhebber bent, Emby brengt je media samen in een naadloze, intuïtieve ervaring.

Met Emby in je digitale leven, zijn de mogelijkheden eindeloos en de controle ligt volledig in jouw handen.

 • Deel je Ervaringen: Heb je Emby geprobeerd? Ik zou graag horen hoe het voor je werkt. Deel je verhalen, tips, of zelfs de uitdagingen die je bent tegengekomen in de reacties hieronder.
 • Verspreid het Woord: Vond je deze gids nuttig? Help anderen door het te delen met vrienden, familieleden, of collega’s die ook geïnteresseerd kunnen zijn in het gebruiken van Emby.

Bedankt voor het meegaan op deze reis door Emby. Ik hoop dat je net zoveel plezier beleeft aan het verkennen en genieten van je media als ik. Duik erin, experimenteer, en maak je mediabeleving uniek met Emby! 🌟📺🎵

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties