Ga naar de inhoud
Deel nu en maak het verschil!

Wat zijn de grootste energievreters in huis? De energieprijzen stijgen de laatste tijd flink, en huishoudelijke apparaten zijn vaak de grootste veroorzakers van een hoge energierekening.

Om op lange termijn geld te besparen, is het belangrijk om te weten welke apparaten in jouw huis de grootste energievreters zijn.

In dit artikel laten we je zien welke apparaten veel energie verbruiken en hoe je hierop kunt besparen. Zo kun je flink besparen op je energierekening!

Groote energieverslinders in huis

Energie besparen begint bij het kennen van de grootste energieverslinders in huis. Hieronder lees je welke apparaten het meeste stroom verbruiken.

Dit zijn de grootste energievreters in huis

Dit zijn de grootste energievreters in huis

Een van de grootste energievreters in huis is de wasdroger. Een wasdroger verbruikt ongeveer 6% van het totale stroomverbruik in huis.

Als je wasdroger ouder is dan 10 jaar of energielabel C of lager heeft, is het een goed idee om deze te vervangen door een nieuwe, energiezuinige wasdroger.

Een A+++ warmtepompdroger verbruikt bijvoorbeeld slechts 175 kWh (€ 136,-) per jaar, terwijl een oude wasdroger tot wel 507 kWh (€ 395,-) per jaar kan verbruiken. Hierdoor bespaar je per jaar maar liefst €259,- aan stroomkosten!

De koelkast & vriezer

Ook de koelkast en vriezer zijn grote energievreters in huis. Ongeveer 18% van het totale stroomverbruik in huis wordt veroorzaakt door deze apparaten.

Door te kiezen voor een energiezuinige koelkast of vriezer uit 2022, kun je veel geld besparen.

Deze verbruiken namelijk bijna vier keer minder stroom dan een koelkast of vriezer uit 2000. Je bespaart hierdoor meer dan € 200,- per jaar aan stroomkosten.

De vaatwasser

Het energieverbruik van een vaatwasser wordt bepaald door de leeftijd, het aantal gezinsleden en het gedrag van de gebruiker.

Een nieuwe, energiezuinige vaatwasser verbruikt per wasbeurt slechts 1,5 kWh, terwijl een vaatwasser uit 2005 nog 3,75 kWh per wasbeurt verbruikt.

Hierdoor bespaar je met een nieuwe vaatwasser al gauw €870,- binnen 5 jaar!

De stofzuiger

Wist je dat een stofzuiger gemiddeld 3% van je elektriciteitsverbruik in huis voor zijn rekening neemt?

Door te kiezen voor een nieuwe stofzuiger, kun je flink besparen op je energierekening.

Een nieuwe stofzuiger bespaart je namelijk al gauw €140,- per jaar aan stroomkosten vergeleken met stofzuigers van vóór 2014.

Totale besparing

Als je alle bovengenoemde maatregelen neemt, kun je flink besparen op je energierekening. Bekijk daarom eens welke apparaten je in huis hebt en hoe oud deze zijn.

Door oude, energieverslindende apparaten te vervangen door nieuwe, energiezuinige varianten, kun je al snel honderden euro’s per jaar besparen.

Zo bespaar je met het vervangen van je wasdroger, koelkast, vaatwasser en stofzuiger al gauw € 955,- per jaar aan stroomkosten!

Hoe kan ik energie besparen in huis?

Je kunt energie besparen door onder andere gloeilampen te vervangen door led-lampen, energiezuinige apparaten te kiezen en je huis goed te isoleren.

Ook zuinig omgaan met water en het gebruik van bewegingssensoren kan energie besparen. Je kunt energie besparen in huis door verschillende maatregelen te nemen.

Hieronder lees je enkele tips om energie te besparen: Door deze maatregelen te nemen, kun je flink besparen op je energierekening en bijdragen aan een beter milieu.

Bekijk alle energiezuinige apparaten

Wil je nog meer besparen op je energierekening? Dan is het aan te raden om ook te kijken naar andere energiezuinige apparaten.

Zo zijn er bijvoorbeeld energiezuinige wasmachines, televisies, en verlichting op de markt die veel minder energie verbruiken dan oudere modellen.

Door te kiezen voor deze apparaten kun je nog meer geld besparen op je energierekening.

Het is daarbij belangrijk om te letten op het energielabel van het apparaat. Hoe hoger het energielabel, hoe energiezuiniger het apparaat is.

Kies bijvoorbeeld voor een wasmachine met energielabel A+++.

Hiermee bespaar je op jaarbasis al snel zo’n €20,- ten opzichte van een wasmachine met energielabel A+.

Ook bij het kiezen van verlichting kun je letten op het energieverbruik. Kies bijvoorbeeld voor led-lampen in plaats van gloeilampen.

Led-lampen verbruiken namelijk veel minder energie en gaan ook nog eens langer mee.

Zo bespaar je niet alleen op je energierekening, maar hoef je ook minder vaak lampen te vervangen.

Bekijk alle energiezuinige apparaten en let op het energielabel om nog meer te besparen op je energierekening.

Zorg voor een goed geïsoleerd huis

Naast het kiezen voor energiezuinige apparaten is het ook belangrijk om te zorgen voor een goed geïsoleerd huis.

Goede isolatie van je dak, muren en vloeren voorkomt dat warmte ontsnapt in de winter en koele lucht ontsnapt in de zomer.

Hierdoor hoef je minder te stoken en te koelen, wat je energierekening flink kan verlagen.

Je kunt bijvoorbeeld je dak isoleren door isolatiemateriaal aan te brengen onder de dakpannen of op de zoldervloer.

Ook het isoleren van je spouwmuren kan een flinke besparing opleveren. Hierbij wordt isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur gespoten.

Bij oudere huizen kan het zijn dat er nog geen spouwmuur aanwezig is. In dat geval is het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenzijde van de muur een optie.

Hierbij is het wel belangrijk om te letten op eventuele vochtproblemen.

Ook het isoleren van de vloer kan een flinke besparing opleveren. Bij een kruipruimte kun je bijvoorbeeld isolatiemateriaal aanbrengen op de bodem van de kruipruimte.

Bij een betonnen vloer kun je kiezen voor vloerisolatie met isolatiemateriaal.

Door te zorgen voor een goed geïsoleerd huis kun je flink besparen op je energierekening en draag je bij aan een beter milieu.

Andere manieren om energie te besparen

Naast het vervangen van oude apparaten en het zorgen voor een goed geïsoleerd huis, zijn er nog andere manieren om energie te besparen.

Zo kun je bijvoorbeeld zuinig omgaan met water door korter te douchen en de was op lagere temperaturen te wassen. Hierdoor verbruik je minder energie om het water te verwarmen en bespaar je op je energierekening.

Ook kun je ervoor kiezen om apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van een stekkerdoos met aan/uit schakelaar. Hiermee kun je in één keer alle apparaten die op de stekkerdoos zijn aangesloten uitzetten.

Dit voorkomt onnodig sluipverbruik en bespaart energie en geld. Daarnaast kun je ook nog besparen op je energierekening door bewust om te gaan met verlichting.

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van bewegingssensoren in ruimtes die je niet constant gebruikt, zoals de gang of de toilet.

Op die manier hoef je geen energie te verspillen aan onnodige verlichting.

Tot slot kun je ook nog kiezen voor groene energie. Dit is energie die op duurzame wijze wordt opgewekt, bijvoorbeeld door middel van windmolens of zonnepanelen.

Door over te stappen op groene energie draag je bij aan een beter milieu en bespaar je mogelijk ook nog op je energierekening.

Kortom, er zijn genoeg manieren om energie te besparen en zo bij te dragen aan een beter milieu en lagere energiekosten.

Heb je gedachten of ervaringen die je wilt delen? Laat hieronder een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *