Ga naar de inhoud

Wat is bloatware en hoe verwijder je het in 2023

 • 15 min read

Als je een nieuwe computer of smartphone koopt, is het teleurstellend om te ontdekken dat er allerlei ongewenste software op staat die je niet wilt hebben.

Dit wordt ook wel bloatware genoemd. Deze software kan invloed hebben op de prestaties van je apparaat en kan zelfs een risico vormen voor je privacy en beveiliging.

In deze blogpost geven we je een overzicht van wat bloatware is, waarom het gevaarlijk is en hoe je het van je apparaat kunt verwijderen.

We behandelen ook hoe je bloatware kunt herkennen en geven tips om bloatware te vermijden in de toekomst.

Lees verder om te ontdekken hoe je in 2023 snel en gemakkelijk bloatware kunt verwijderen.

Wat is bloatware?

Bloatware, ook wel ongewenste, nutteloze of onnodig software genoemd, is software die vaak standaard is geïnstalleerd op nieuwe computers of smartphones, maar die vaak niet wordt gebruikt of zelfs in de weg zit.

Dit kan bijvoorbeeld software zijn van derde partijen die door de fabrikant of provider is meegeleverd, zoals trial-versies van software, advertentieprogramma’s, toolbars, enz.

Dit soort software kan invloed hebben op de prestaties van het apparaat, de batterijduur, de beschikbare opslagruimte en kan ook een risico vormen voor de privacy en beveiliging van de gebruiker.

Van het Engelse bloated of opgeblazen: Wiki.


Waarom is bloatware gevaarlijk?

Het verwijderen van bloatware kan helpen om de prestaties van het apparaat te verbeteren, de privégegevens van de gebruiker te beschermen en de beschikbare opslagruimte te vergroten.

Waarom is bloatware gevaarlijk?
 • Invloed op systeemprestaties: Ongewenste software kan invloed hebben op de prestaties van het apparaat, zoals het vertragen van het opstarten, het gebruik van veel systeembronnen en het verminderen van de batterijduur. Dit kan ervoor zorgen dat het apparaat minder snel reageert en dat de gebruiker minder productief is.
 • Risico op privacy en beveiliging: Nutteloze software kan toegang vragen tot privégegevens, zoals contacten, locatie en zoekgeschiedenis, en deze gegevens doorgeven aan derde partijen. Dit kan leiden tot privacyproblemen en het risico op identiteitsdiefstal of cyberaanvallen.
 • Adware: Is specifiek bedoeld om reclame te tonen, pop-ups of banners, dit kan storend zijn en kan zelfs leiden tot een vertraging in de prestaties van het apparaat.
 • Minder beschikbare opslagruimte: Onnodig software kan ook veel ruimte innemen op het apparaat, waardoor er minder ruimte is voor andere apps en bestanden.
 • Onbedoelde aankopen: Kan worden gebruikt om onbedoelde aankopen te doen, zoals bijvoorbeeld binnen een spel waar je onbedoeld een aankoop doet binnen een app.
 • Verstoring van de systeeminstellingen: Kan de systeeminstellingen van het apparaat veranderen, zoals de standaard zoekmachine of startpagina. Dit kan leiden tot onbedoelde veranderingen in de gebruikerservaring en kan ook leiden tot onbedoelde pop-ups of andere verstoringen.
 • Vermindering van de beveiliging: Ongewenste software kan ook een beveiligingsrisico vormen, door bijvoorbeeld de firewall te deactiveren of onbedoeld malware te installeren.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle bloatware gevaarlijk is, maar het is wel verstandig om te controleren of er ongewenste software op het apparaat is geïnstalleerd en om deze indien nodig te verwijderen.

Dit kan helpen om de prestaties van het apparaat te verbeteren, de privégegevens van de gebruiker te beschermen en het apparaat veiliger te maken.


Invloed op systeemprestaties

Door bloatware te verwijderen, kan de prestaties van het apparaat worden verbeterd en de gebruiker kan sneller werken of spelen, een langere batterijduur en meer beschikbare opslagruimte.

 • Vertraging bij het opstarten: Bloatware kan het opstartproces van het apparaat vertragen, omdat de software op de achtergrond draait en systeembronnen gebruikt. Dit kan ertoe leiden dat het apparaat langer nodig heeft om op te starten en dat de gebruiker langer moet wachten voordat hij of zij aan de slag kan.
 • Vertraging van de prestaties: Ongewenste software kan ook de algehele prestaties van het apparaat vertragen, omdat het systeembronnen gebruikt die anders beschikbaar zouden zijn voor andere apps of processen. Dit kan ertoe leiden dat apps trager laden of dat het apparaat minder snel reageert op input van de gebruiker.
 • Hoog CPU-gebruik: Sommige kunnen een hoger CPU-gebruik veroorzaken, wat kan leiden tot een afkoeling van het apparaat en een afname van de batterijduur.
 • Beperkte opslagruimte: Nutteloze software kan ook veel ruimte innemen op het apparaat, waardoor er minder ruimte is voor andere apps en bestanden. Dit kan leiden tot een afname van de prestaties van het apparaat, omdat er minder ruimte is voor het opslaan van bestanden en het uitvoeren van apps.

Risico op privacy en beveiliging

Het is belangrijk om te weten dat niet alle bloatware gevaarlijk is, maar het is wel verstandig om te controleren of er ongewenste software op het apparaat is geïnstalleerd en om deze indien nodig te verwijderen.

Hier zijn enkele manieren waarop bloatware de privacy en beveiliging kan beïnvloeden:

 • Toegang tot privégegevens: Toegang vragen tot privégegevens, zoals contacten, locatie en zoekgeschiedenis, en deze gegevens doorgeven aan derde partijen zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is. Dit kan leiden tot privacyproblemen, zoals identiteitsdiefstal of cyberaanvallen.
 • Verzamelen van persoonlijke gegevens: Onnodig software kan ook persoonlijke gegevens verzamelen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardgegevens en andere persoonlijke informatie. Deze gegevens kunnen worden gebruikt voor onbedoelde of kwaadaardige doeleinden.
 • Onbedoelde aankopen: Kan ook worden gebruikt om onbedoelde aankopen te doen, zoals bijvoorbeeld binnen een spel waar je onbedoeld een aankoop doet binnen een app.
 • Vermindering van de beveiliging: Sommige bloatware kan ook een beveiligingsrisico vormen, door bijvoorbeeld de firewall te deactiveren of onbedoeld malware te installeren.

Hoe kun je bloatware herkennen?

Controleer de lijst met geïnstalleerde apps: Als je een lijst hebt van de apps die op je apparaat zijn geïnstalleerd, kun je controleren of er apps tussen staan die je niet herkent of niet wilt gebruiken.

Deze apps kunnen bloatware zijn.

Check de systeeminstellingen: Als je de systeeminstellingen van je apparaat controleert, kun je zien of er veranderingen zijn aangebracht die je niet herkent. Bijvoorbeeld de standaardzoekmachine of startpagina veranderd zijn.

Gebruik een Uninstaller tool om te scannen: Er zijn ook tools beschikbaar die je kunt gebruiken om je apparaat te scannen op bloatware. Deze tools kunnen vaak automatisch herkennen en verwijderen.

Pay attention to the pop-ups: Als je op je apparaat pop-ups ziet die je niet herkent, kan dit een teken zijn dat er software op je apparaat is geïnstalleerd. Deze pop-ups kunnen reclame zijn of gerelateerd zijn aan software die je niet wilt gebruiken.

Check voor onbedoelde aankopen: Als je onbedoelde aankopen doet binnen een app of spel, kan dit ook een teken zijn dat er bloatware op je apparaat is geïnstalleerd.

Controleer de autostart apps: Als je apps ziet die automatisch starten zodra je het apparaat opstart kan dit ook een teken zijn dat er bloatware op je apparaat is geïnstalleerd.


Hoe kun je bloatware verwijderen?

Er zijn een aantal manieren waarop je bloatware kunt verwijderen van je apparaat, afhankelijk van het type apparaat en de software die erop is geïnstalleerd:

Hoe kun je bloatware verwijderen?
Verwijder ongewenste apps

Als je ongewenste apps op je apparaat hebt, kun je deze verwijderen door ze te selecteren in de lijst met geïnstalleerde apps en op “verwijderen” of “desinstalleren” te tikken.

Gebruik de systeeminstellingen

Sommige software kan alleen worden verwijderd via de systeeminstellingen van het apparaat.

Zoek naar een optie voor “Software verwijderen” of “Programma’s verwijderen” en volg de stappen om de ongewenste software te verwijderen.

Gebruik een tool

Er zijn ook tools beschikbaar die je kunt gebruiken om bloatware van je apparaat te verwijderen.

Deze tools kunnen vaak automatisch bloatware herkennen en verwijderen.

Rooten

Als je een Android-apparaat hebt, kun je het apparaat rooten om de bloatware te verwijderen.

Dit is echter alleen voor gevorderde gebruikers en het is belangrijk om te weten dat het rooten van je apparaat de garantie kan annuleren en kan leiden tot problemen met de software.

Windows Debloater

voor Windows-apparaten, kun je een tool zoals Windows Debloater gebruiken om de bloatware te verwijderen.

Dit is een gratis tool die automatisch bloatware kan detecteren en verwijderen.

Gebruik van een Anti-virus software

Als je bloatware wilt verwijderen, kun je ook een anti-virus software gebruiken, die vaak in staat is om malware of ongewenste software op te sporen en te verwijderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verwijderen van bloatware van je apparaat niet altijd eenvoudig is en dat het kan leiden tot problemen met de software.

Daarom is het aan te raden om eerst een back-up te maken van je bestanden en contacten voordat je begint met het verwijderen van bloatware.


bloatware verwijderen van Windows 10

Er zijn een aantal manieren waarop je bloatware kunt verwijderen op een Windows 10 apparaat:

 1. Verwijder ongewenste apps via het Configuratiescherm: Klik op de Start-knop, typ “configuratiescherm” in het zoekvak en selecteer het programma. Klik vervolgens op “Programma’s en functies” of “Programma’s verwijderen” om een lijst te zien van de geïnstalleerde apps. Selecteer de app die je wilt verwijderen en klik op “Verwijderen” of “Desinstalleren”.
 2. Gebruik de Windows PowerShell: Open de Windows PowerShell als administrator en typ het volgende commando “Get-AppxPackage -AllUsers” om een lijst te zien van alle apps die zijn geïnstalleerd op je apparaat. Zoek de app die je wilt verwijderen en typ het commando “Remove-AppxPackage <PackageFullName>” om de app te verwijderen.
 3. Windows Debloater: Dit is een gratis tool die automatisch bloatware kan detecteren en verwijderen op Windows 10-apparaten. Je kunt de tool downloaden van de website en het volgen van de instructies om de bloatware te verwijderen.
 4. Gebruik een Anti-virus software: Als je bloatware wilt verwijderen, kun je ook een anti-virus software gebruiken, die vaak in staat is om malware of ongewenste software op te sporen en te verwijderen.

bloatware verwijderen van MacOS

Manieren waarop je bloatware kunt verwijderen op een MacOS apparaat:

 1. Verwijder ongewenste apps via Finder: Open Finder en ga naar de map “Applicaties”. Zoek de app die je wilt verwijderen, klik erop en sleep hem naar de prullenbak. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de prullenbak en selecteer “Leegmaken” om de app te verwijderen.
 2. Gebruik de Uninstaller tool: Er zijn tools beschikbaar zoals AppCleaner die je kunt gebruiken om apps op een MacOS apparaat te verwijderen. Deze tools kunnen vaak automatisch bloatware herkennen en verwijderen.
 3. Gebruik Terminal: Open Terminal en typ “sudo /Library/Application Support/”. Druk vervolgens op enter. Zoek naar de app die je wilt verwijderen en typ “sudo rm -rf” gevolgd door de naam van de app.
 4. Gebruik een Anti-virus software: Als je bloatware wilt verwijderen, kun je ook een anti-virus software gebruiken, die vaak in staat is om malware of ongewenste software op te sporen en te verwijderen.

bloatware verwijderen van Android

Bloatware kunt verwijderen op een Android apparaat:

 1. Verwijder ongewenste apps via Instellingen: Open Instellingen en ga naar “Apps” of “Applicaties”. Zoek de app die je wilt verwijderen, open de app-info en klik op “Desinstalleren” of “Verwijderen”.
 2. Gebruik een tool om bloatware te verwijderen: Er zijn ook tools beschikbaar die je kunt gebruiken om bloatware van je apparaat te verwijderen. Deze tools kunnen vaak automatisch bloatware herkennen en verwijderen.
 3. Rooten: Als je een Android-apparaat hebt, kun je het apparaat rooten om de bloatware te verwijderen. Dit is echter alleen voor gevorderde gebruikers en het is belangrijk om te weten dat het rooten van je apparaat de garantie kan annuleren en kan leiden tot problemen met de software.
 4. Gebruik een Anti-virus software: Als je bloatware wilt verwijderen, kun je ook een anti-virus software gebruiken, die vaak in staat is om malware of ongewenste software op te sporen en te verwijderen.

bloatware verwijderen van iOS

Het verwijderen van bloatware op een iOS-apparaat, zoals een iPhone of iPad, is een beetje anders dan op andere besturingssystemen.

Aangezien iOS een gesloten systeem is, kun je geen apps verwijderen die zijn geïnstalleerd door de fabrikant of provider.

Er zijn echter een paar manieren om bloatware op een iOS-apparaat te verminderen:

 1. Verberg ongewenste apps: Je kunt ongewenste apps verbergen door ze naar een map te verplaatsen en vervolgens de map uit te schakelen in de “Wijzigingsmodus”.
 2. Restrictie van de apps: Je kunt de instellingen voor beperkingen openen en beperken welke apps toegang hebben tot bepaalde functies, zoals locatievoorzieningen of pushmeldingen.
 3. Gebruik een anti-virus software: Als je bloatware wilt verwijderen, kun je ook een anti-virus software gebruiken, die vaak in staat is om malware of ongewenste software op te sporen en te verwijderen.

Het is belangrijk om te weten dat de bovenstaande methoden niet hetzelfde zijn als het verwijderen van bloatware, ze zullen alleen de functionaliteit van de apps beperken.


10 Tips om bloatware te vermijden

 1. Installeer alleen apps van vertrouwde bronnen zoals de Google Play Store of Apple App Store
 2. Lees reviews en ratings van apps voordat je ze installeert
 3. Lees de gebruikersovereenkomst en de privacybeleid van apps voordat je ze installeert
 4. Kies voor een custom ROM op Android in plaats van de standaard ROM
 5. Gebruik een anti-malware programma om potentiële gevaren op te sporen
 6. Wees voorzichtig met het accepteren van aanbiedingen voor gratis software bij het installeren van andere programma’s.
 7. Wees voorzichtig met apps die veel advertenties tonen.
 8. Gebruik een app-beheerder om apps gemakkelijk te identificeren en te verwijderen.
 9. Houd je apparaat bijgewerkt met de laatste software-updates, om de beveiliging te verbeteren en eventuele bloatware te verwijderen.
 10. Gebruik een debloater tool om bloatware automatisch te verwijderen.

Hoe weet ik welke apps Ik kan verwijderen?

Gebruik een tool om bloatware te detecteren: Er zijn gratis tools beschikbaar zoals Windows Debloater of AVG TuneUp die automatisch ongewenste software op je apparaat kunnen detecteren en verwijderen.

Bekijk de apps op je apparaat: Ga naar de instellingen van je apparaat en kijk welke apps je kunt verwijderen. Vaak is het mogelijk om apps te verwijderen via de instellingen van de app of via het configuratiescherm.

Gebruik een antivirus software: Een antivirus software kan ook helpen om ongewenste software op te sporen en te verwijderen.

Gebruik een uninstaller tool: Er zijn ook speciale tools die je kunt gebruiken om apps te verwijderen. Zoals IObit Uninstaller.

Hoe verwijder je een app die je niet kan verwijderen?

Rooten van je apparaat: Als je een Android-apparaat hebt, kun je het rooten om toegang te krijgen tot systeembestanden en daarmee de app kunt verwijderen. Houd er wel rekening mee dat het rooten van je apparaat de garantie kan annuleren en problemen kan veroorzaken met de software.

Een app-manager: Er zijn apps beschikbaar die je kunt gebruiken om systeem-apps te verwijderen, zoals System App Remover, System App Uninstaller, etc.

De ADB-interface: Als je gevorderd bent in het gebruik van technologie, kun je ook de Android Debug Bridge (ADB) gebruiken om apps vanaf een computer te verwijderen.

Een derde partij app: Er zijn ook derde partij apps beschikbaar die je kunt gebruiken om apps te verwijderen die anders niet kunnen worden verwijderd.

Een professionele service: Als je niet zeker weet hoe je een app moet verwijderen, kun je ook overwegen om een professionele service te gebruiken die ervaren is in het verwijderen van apps.

Houd er rekening mee dat de bovenstaande methoden risico’s kunnen inhouden, zoals het verlies van gegevens of problemen met de software, dus zorg ervoor dat je een back-up maakt van je bestanden en contacten voordat je begint met het verwijderen van apps.

Kan ik een verwijderde app terug halen?

Het hangt af van hoe je de app hebt verwijderd en of er een back-up van de app beschikbaar is.

Hier zijn een paar opties om een verwijderde app te herstellen:

Gebruik de App Store of Google Play Store: Als je de app hebt verwijderd door de app te verwijderen van je apparaat, kun je de app opnieuw downloaden via de App Store of Google Play Store. Als je de app al eerder hebt gedownload, hoef je de app niet opnieuw te kopen.

Gebruik een back-up: Als je een back-up hebt gemaakt van je apparaat voordat je de app verwijderde, kun je de app herstellen door de back-up te herstellen. Dit kan worden gedaan via iTunes of een andere back-up software.

Gebruik een app-herstel software: Er zijn software beschikbaar die je kunt gebruiken om verwijderde apps te herstellen, zoals EaseUS MobiSaver, Dr. Fone, etc.

Gebruik een professionele service: Als je niet zeker weet hoe je een app moet herstellen, kun je ook overwegen om een professionele service te gebruiken die ervaren is in het herstellen van verwijderde apps.

Houd er rekening mee dat er geen garantie is dat een verwijderde app succesvol kan worden hersteld en dat sommige verwijderde apps niet kunnen worden hersteld.

Wat gebeurt er als je een app verwijderd?

Als je een app verwijdert, wordt de app verwijderd van de interne opslag van je apparaat en worden eventuele gegevens die de app heeft opgeslagen, zoals instellingen, caches en gebruikersgegevens, ook verwijderd.

De app zal ook niet langer beschikbaar zijn om te openen of te gebruiken en zal niet langer worden bijgewerkt.

Houd er rekening mee dat sommige apps waarvan de gegevens zijn verwijderd niet kunnen worden hersteld, dus zorg dat je een back-up maakt van belangrijke gegevens voordat je een app verwijdert.


Conclusie

In conclusie, bloatware kan een echte pijn in de nek zijn.

Het kan invloed hebben op de prestaties van je apparaat, het risico op privacy en beveiliging verhogen en onnodige ruimte innemen.

Het is daarom belangrijk om te weten hoe je bloatware herkent en verwijdert. En nog beter, hoe je ervoor zorgt dat het niet terugkomt.

Door alleen apps van vertrouwde bronnen te downloaden, reviews en ratings te lezen, de gebruikersovereenkomst en het privacy beleid te bekijken, anti-malware te gebruiken en discipline aan te oefenen, kun je bloatware vermijden en de prestaties van je apparaat verbeteren.

Laat deze post viraal gaan op je sociale media!

Heb je een dringende vraag? Wacht niet langer! Stuur nu direct een WhatsApp-bericht naar +31630338229. Ik sta klaar om je te helpen en antwoord meestal binnen 10 minuten. Of het nu om advies gaat of een snelle oplossing, ik ben hier om je te ondersteunen. Laat je vraag niet onbeantwoord - stuur een bericht en krijg snel duidelijkheid!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *