Ga naar de inhoud
Deel nu en maak het verschil!

Je kent het vast wel: je hebt net een nieuwe telefoon of laptop gekocht, maar na een tijdje begint hij traag te worden. Wat is er aan de hand?

Nou, een van de boosdoeners zou wel eens iets kunnen zijn dat we “bloatware” noemen. Klinkt een beetje als een grap, toch? Maar het is serieus, en het kan echt invloed hebben op hoe goed je apparaat werkt.

Oké, laten we het simpel houden. Bloatware is eigenlijk gewoon onnodige software die al op je apparaat staat als je het koopt. Het neemt ruimte in beslag en kan ervoor zorgen dat je apparaat langzamer wordt.

Dus, waarom is dit belangrijk om te weten? Nou, omdat het invloed heeft op hoe goed je telefoon, laptop of computer werkt, en dat wil je natuurlijk weten voordat je er een koopt, toch?

Bloatware van Android Tv Verwijderen
 1. Verwijder ongewenste apps via Instellingen: Open Instellingen en ga naar “Apps” of “Applicaties”. Zoek de app die je wilt verwijderen, open de app-info en klik op Verwijderen.
 2. Gebruik een tool om Rommel software te verwijderen: Er zijn ook tools beschikbaar die je kunt gebruiken om bloatware van je apparaat te verwijderen. Deze tools kunnen vaak automatisch Overbodige apps herkennen en verwijderen.
 3. Rooten: Als je een Android-apparaat hebt, kun je het apparaat rooten om de bloatware te verwijderen. Dit is echter alleen voor gevorderde gebruikers en het is belangrijk om te weten dat het rooten van je apparaat de garantie kan annuleren en kan leiden tot problemen met de software.
 4. Gebruik een Anti-virus software: Als je Rommel software wilt verwijderen, kun je ook een anti-virus software gebruiken, die vaak in staat is om malware of ongewenste software op te sporen en te verwijderen.
Waarom is bloatware gevaarlijk?

Hier zijn een paar voorbeelden van veelvoorkomende bloatware die je misschien tegenkomt op je apparaten:

 1. Vooraf geïnstalleerde apps: Sommige apparaten worden geleverd met apps die de fabrikant heeft toegevoegd, maar die je misschien helemaal niet wilt of nodig hebt. Denk aan apps voor nieuws, weer, of zelfs games die je niet speelt.
 2. Proefversies van software: Soms krijg je proefversies van betaalde software die al op je apparaat zijn geïnstalleerd. Deze nemen ruimte in beslag en kunnen vervelend zijn als je ze niet wilt gebruiken.
 3. Browsers en zoekmachines: Soms wordt een specifieke browser of zoekmachine standaard ingesteld op je apparaat, zelfs als je er liever een andere voorkeur voor hebt.
 4. Manufacturer’s Utilities: Fabrikanten voegen vaak hun eigen apps en hulpprogramma’s toe aan apparaten, maar deze kunnen soms als bloatware worden beschouwd als ze niet nuttig zijn voor de meeste gebruikers.
 5. Social media-apps: Sommige apparaten worden geleverd met vooraf geïnstalleerde sociale media-apps zoals Facebook, Twitter of Instagram. Hoewel deze voor sommige mensen handig kunnen zijn, worden ze door anderen als onnodig beschouwd.
 6. Games en entertainment-apps: Fabrikanten installeren soms games en entertainment-apps op apparaten, zelfs als de gebruiker er geen interesse in heeft. Dit kan onnodige opslagruimte in beslag nemen en de prestaties van het apparaat beïnvloeden.
 7. Navigatie-apps: Vooraf geïnstalleerde navigatie-apps kunnen handig zijn voor sommige gebruikers, maar anderen geven misschien de voorkeur aan verschillende apps of services. Het hebben van meerdere navigatie-apps kan ook de opslagruimte van het apparaat verminderen.
 8. Toolbars en extensies: Op computers kunnen bloatware ook worden geleverd in de vorm van ongewenste toolbars en browserextensies die automatisch worden geïnstalleerd bij het downloaden van bepaalde software.
 9. Demoversies van software: Naast proefversies kunnen sommige apparaten worden geleverd met demoversies van software die beperkt zijn in functionaliteit totdat de gebruiker ze koopt of abonneert.
 10. Adware: Dit zijn programma’s die advertenties weergeven op het apparaat, vaak in de vorm van pop-ups of banners, en kunnen de gebruikerservaring verstoren.

Van het Engelse bloated of opgeblazen: Wiki.

Bloatware kan aanzienlijke negatieve effecten hebben op de prestaties van apparaten. Hier zijn enkele algemene gevolgen die vaak worden waargenomen:

 1. Vertragingen: Een van de meest voorkomende effecten van bloatware is vertraging in de werking van het apparaat. Dit kan zich manifesteren als traagheid bij het openen van apps, het uitvoeren van taken of het algemene responsieve karakter van het apparaat.
 2. Verminderde efficiëntie: Bloatware kan de efficiëntie van een apparaat verminderen door extra bronnen en rekenkracht te gebruiken die anders beschikbaar zouden zijn voor nuttige taken. Dit kan leiden tot een algemene afname van de prestaties.
 3. Verminderde opslagruimte: Vooraf geïnstalleerde apps en software nemen vaak kostbare opslagruimte in beslag, waardoor er minder ruimte overblijft voor de opslag van persoonlijke bestanden, foto’s, video’s en apps die de gebruiker daadwerkelijk wil gebruiken.
 4. Impact op de batterijduur: Sommige vormen van bloatware kunnen op de achtergrond draaien en onnodig batterijvermogen verbruiken, wat resulteert in een kortere levensduur van de batterij en meer frequente oplaadcycli.
 5. Minder beschikbare systeembronnen: Bloatware kan actief zijn en systeembronnen zoals RAM en CPU gebruiken, zelfs wanneer de gebruiker ze niet actief gebruikt. Dit kan leiden tot een verminderde responsiviteit van het systeem en een algehele lagere gebruikerservaring.

Het begrijpen van deze negatieve effecten is essentieel om de impact van bloatware op de prestaties van je apparaat te minimaliseren en een soepelere gebruikerservaring te garanderen.

Het is essentieel voor gebruikers om bloatware te kunnen identificeren voordat ze een apparaat kopen om ongewenste problemen te voorkomen. Hier zijn enkele tips om te helpen bij het herkennen en vermijden van bloatware:

 1. Onderzoek vooraf: Voordat je een apparaat koopt, doe je onderzoek naar de standaardapps en software die ermee worden geleverd. Kijk of er recensies of artikelen zijn die de aanwezigheid van bloatware op het specifieke apparaat benoemen.
 2. Bekijk de lijst met voorgeïnstalleerde apps: Vraag naar een lijst met voorgeïnstalleerde apps op het apparaat. Als er veel apps zijn die je niet nodig hebt of nooit zult gebruiken, is de kans groot dat het apparaat bloatware bevat.
 3. Let op overmatige hoeveelheden onbekende apps: Als je merkt dat het apparaat veel onbekende apps bevat die niet tot de essentiële functionaliteit behoren, kan dit een teken zijn van bloatware.
 4. Controleer de reputatie van de fabrikant: Sommige fabrikanten staan ​​bekend om het vooraf installeren van veel bloatware op hun apparaten. Controleer de reputatie van de fabrikant en zoek naar ervaringen van andere gebruikers met betrekking tot bloatware.
 5. Kies voor een schone Android-installatie: Als je een Android-apparaat overweegt, zoek dan naar fabrikanten die bekend staan ​​om het leveren van ‘schone’ Android-installaties zonder toegevoegde bloatware.
 6. Overweeg alternatieve bronnen: Als je een smartphone overweegt, overweeg dan de mogelijkheid om een ‘stock’ of ‘pure’ Android-apparaat te kopen van fabrikanten zoals Google of OnePlus, die vaak minder bloatware bevatten.

Door deze tips te volgen, kunnen gebruikers beter geïnformeerde beslissingen nemen bij het kopen van een apparaat en de aanwezigheid van bloatware minimaliseren, waardoor de algehele gebruikerservaring wordt verbeterd.

Er zijn een aantal manieren waarop je Onnodige software kunt verwijderen van je apparaat, afhankelijk van het type apparaat en de software die erop is geïnstalleerd:

Hoe kun je bloatware verwijderen?
Verwijder ongewenste apps

Als je ongewenste apps op je apparaat hebt, kun je deze verwijderen door ze te selecteren in de lijst met geïnstalleerde apps en op “verwijderen” of “desinstalleren” te tikken.

Gebruik de systeeminstellingen

Sommige software kan alleen worden verwijderd via de systeeminstellingen van het apparaat.

Zoek naar een optie voor “Software verwijderen” of “Programma’s verwijderen” en volg de stappen om de ongewenste software te verwijderen.

Gebruik een tool

Er zijn ook tools beschikbaar die je kunt gebruiken om bloatware van je apparaat te verwijderen.

Deze tools kunnen vaak automatisch Onnodige software herkennen en verwijderen.

Rooten

Als je een Android-apparaat hebt, kun je het apparaat rooten om de Overbodige apps te verwijderen.

Dit is echter alleen voor gevorderde gebruikers en het is belangrijk om te weten dat het rooten van je apparaat de garantie kan annuleren en kan leiden tot problemen met de software.

Windows Debloater

voor Windows-apparaten, kun je een tool zoals Windows Debloater gebruiken om de bloatware te verwijderen.

Dit is een gratis tool die automatisch Overbodige apps kan detecteren en verwijderen.

Gebruik van een Anti-virus software

Als je Overbodige apps wilt verwijderen, kun je ook een anti-virus software gebruiken, die vaak in staat is om malware of ongewenste software op te sporen en te verwijderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verwijderen van Vooraf geïnstalleerde software van je apparaat niet altijd eenvoudig is en dat het kan leiden tot problemen met de software.

Daarom is het aan te raden om eerst een back-up te maken van je bestanden en contacten voordat je begint met het verwijderen van bloatware.

Er zijn een aantal manieren waarop je bloatware kunt verwijderen op een Windows 10 apparaat:

 1. Verwijder ongewenste apps via het Configuratiescherm: Klik op de Start-knop, typ “configuratiescherm” in het zoekvak en selecteer het programma. Klik vervolgens op “Programma’s en functies” of “Programma’s verwijderen” om een lijst te zien van de geïnstalleerde apps. Selecteer de app die je wilt verwijderen en klik op “Verwijderen” of “Desinstalleren”.
 2. Gebruik de Windows PowerShell: Open de Windows PowerShell als administrator en typ het volgende commando “Get-AppxPackage -AllUsers” om een lijst te zien van alle apps die zijn geïnstalleerd op je apparaat. Zoek de app die je wilt verwijderen en typ het commando “Remove-AppxPackage <PackageFullName>” om de app te verwijderen.
 3. Windows Debloater: Dit is een gratis tool die automatisch Overbodige apps kan detecteren en verwijderen op Windows 10-apparaten. Je kunt de tool downloaden van de website en het volgen van de instructies om de bloatware te verwijderen.
 4. Gebruik een Anti-virus software: Als je bloatware wilt verwijderen, kun je ook een anti-virus software gebruiken, die vaak in staat is om malware of ongewenste software op te sporen en te verwijderen.
Apps die je meteen moet verwijderen

Manieren waarop je bloatware kunt verwijderen op een MacOS apparaat:

 1. Verwijder ongewenste apps via Finder: Open Finder en ga naar de map “Applicaties”. Zoek de app die je wilt verwijderen, klik erop en sleep hem naar de prullenbak. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de prullenbak en selecteer “Leegmaken” om de app te verwijderen.
 2. Gebruik de Uninstaller tool: Er zijn tools beschikbaar zoals AppCleaner die je kunt gebruiken om apps op een MacOS apparaat te verwijderen. Deze tools kunnen vaak automatisch Overbodige apps herkennen en verwijderen.
 3. Gebruik Terminal: Open Terminal en typ “sudo /Library/Application Support/”. Druk vervolgens op enter. Zoek naar de app die je wilt verwijderen en typ “sudo rm -rf” gevolgd door de naam van de app.
 4. Gebruik een Anti-virus software: Als je bloatware wilt verwijderen, kun je ook een anti-virus software gebruiken, die vaak in staat is om malware of ongewenste software op te sporen en te verwijderen.
Apps van je Mac verwijderen

Het verwijderen van bloatware op een iOS-apparaat, zoals een iPhone of iPad, is een beetje anders dan op andere besturingssystemen.

Aangezien iOS een gesloten systeem is, kun je geen apps verwijderen die zijn geïnstalleerd door de fabrikant of provider.

Er zijn echter een paar manieren om Overbodige apps op een iOS-apparaat te verminderen:

 1. Verberg ongewenste apps: Je kunt ongewenste apps verbergen door ze naar een map te verplaatsen en vervolgens de map uit te schakelen in de “Wijzigingsmodus”.
 2. Restrictie van de apps: Je kunt de instellingen voor beperkingen openen en beperken welke apps toegang hebben tot bepaalde functies, zoals locatievoorzieningen of pushmeldingen.
 3. Gebruik een anti-virus software: Als je Overbodige apps wilt verwijderen, kun je ook een anti-virus software gebruiken, die vaak in staat is om malware of ongewenste software op te sporen en te verwijderen.

Het is belangrijk om te weten dat de bovenstaande methoden niet hetzelfde zijn als het verwijderen van bloatware, ze zullen alleen de functionaliteit van de apps beperken.

Deze apps van je IPhone verwijderen
 1. Installeer alleen apps van vertrouwde bronnen zoals de Google Play Store of Apple App Store
 2. Lees reviews en ratings van apps voordat je ze installeert
 3. Lees de gebruikersovereenkomst en de privacybeleid van apps voordat je ze installeert
 4. Kies voor een custom ROM op Android in plaats van de standaard ROM
 5. Gebruik een anti-malware programma om potentiële gevaren op te sporen
 6. Wees voorzichtig met het accepteren van aanbiedingen voor gratis software bij het installeren van andere programma’s.
 7. Wees voorzichtig met apps die veel advertenties tonen.
 8. Gebruik een app-beheerder om apps gemakkelijk te identificeren en te verwijderen.
 9. Houd je apparaat bijgewerkt met de laatste software-updates, om de beveiliging te verbeteren en eventuele bloatware te verwijderen.
 10. Gebruik een debloater tool om Overbodige apps automatisch te verwijderen.

Hoe weet ik welke apps Ik kan verwijderen?

Gebruik een tool om bloatware te detecteren: Er zijn gratis tools beschikbaar zoals Windows Debloater of AVG TuneUp die automatisch ongewenste software op je apparaat kunnen detecteren en verwijderen.

Bekijk de apps op je apparaat: Ga naar de instellingen van je apparaat en kijk welke apps je kunt verwijderen. Vaak is het mogelijk om apps te verwijderen via de instellingen van de app of via het configuratiescherm.

Gebruik een antivirus software: Een antivirus software kan ook helpen om ongewenste software op te sporen en te verwijderen.

Gebruik een uninstaller tool: Er zijn ook speciale tools die je kunt gebruiken om apps te verwijderen. Zoals IObit Uninstaller.

Hoe verwijder je een app die je niet kan verwijderen?

Rooten van je apparaat: Als je een Android-apparaat hebt, kun je het rooten om toegang te krijgen tot systeembestanden en daarmee de app kunt verwijderen. Houd er wel rekening mee dat het rooten van je apparaat de garantie kan annuleren en problemen kan veroorzaken met de software.

Een app-manager: Er zijn apps beschikbaar die je kunt gebruiken om systeem-apps te verwijderen, zoals System App Remover, System App Uninstaller, etc.

De ADB-interface: Als je gevorderd bent in het gebruik van technologie, kun je ook de Android Debug Bridge (ADB) gebruiken om apps vanaf een computer te verwijderen.

Een derde partij app: Er zijn ook derde partij apps beschikbaar die je kunt gebruiken om apps te verwijderen die anders niet kunnen worden verwijderd.

Een professionele service: Als je niet zeker weet hoe je een app moet verwijderen, kun je ook overwegen om een professionele service te gebruiken die ervaren is in het verwijderen van apps.

Houd er rekening mee dat de bovenstaande methoden risico’s kunnen inhouden, zoals het verlies van gegevens of problemen met de software, dus zorg ervoor dat je een back-up maakt van je bestanden en contacten voordat je begint met het verwijderen van apps.

Kan ik een verwijderde app terug halen?

Het hangt af van hoe je de app hebt verwijderd en of er een back-up van de app beschikbaar is.

Hier zijn een paar opties om een verwijderde app te herstellen:

Gebruik de App Store of Google Play Store: Als je de app hebt verwijderd door de app te verwijderen van je apparaat, kun je de app opnieuw downloaden via de App Store of Google Play Store. Als je de app al eerder hebt gedownload, hoef je de app niet opnieuw te kopen.

Gebruik een back-up: Als je een back-up hebt gemaakt van je apparaat voordat je de app verwijderde, kun je de app herstellen door de back-up te herstellen. Dit kan worden gedaan via iTunes of een andere back-up software.

Gebruik een app-herstel software: Er zijn software beschikbaar die je kunt gebruiken om verwijderde apps te herstellen, zoals EaseUS MobiSaver, Dr. Fone, etc.

Gebruik een professionele service: Als je niet zeker weet hoe je een app moet herstellen, kun je ook overwegen om een professionele service te gebruiken die ervaren is in het herstellen van verwijderde apps.

Houd er rekening mee dat er geen garantie is dat een verwijderde app succesvol kan worden hersteld en dat sommige verwijderde apps niet kunnen worden hersteld.

Wat gebeurt er als je een app verwijderd?

Als je een app verwijdert, wordt de app verwijderd van de interne opslag van je apparaat en worden eventuele gegevens die de app heeft opgeslagen, zoals instellingen, caches en gebruikersgegevens, ook verwijderd.

De app zal ook niet langer beschikbaar zijn om te openen of te gebruiken en zal niet langer worden bijgewerkt.

Houd er rekening mee dat sommige apps waarvan de gegevens zijn verwijderd niet kunnen worden hersteld, dus zorg dat je een back-up maakt van belangrijke gegevens voordat je een app verwijdert.

Door alleen apps van vertrouwde bronnen te downloaden, reviews en ratings te lezen, de gebruikersovereenkomst en het privacy beleid te bekijken, anti-malware te gebruiken en discipline aan te oefenen, kun je bloatware vermijden en de prestaties van je apparaat verbeteren.

Heb je gedachten of ervaringen die je wilt delen? Laat hieronder een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *