Ga naar de inhoud
Deel nu en maak het verschil!

De zeven Android boxen die door malware zijn getroffen, volgens onderzoekers, zijn de T95, T95Z, T95MAX, X88, Q9, X12PLUS, en de MXQ Pro 5G, naast de tablet J5-W.

Veiligheid speelt een cruciale rol bij het gebruik van Android boxen, vooral in een tijdperk waarin onze thuisnetwerken toegang bieden tot zoveel persoonlijke informatie en digitale entertainment.

Recent onderzoek, gepubliceerd op Wired, werpt licht op een verontrustende ontwikkeling: verschillende populaire modellen Android TV boxen zijn geïnfecteerd met malware.

Deze ontdekking benadrukt niet alleen de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van niet-gecertificeerde of minder bekende apparaten, maar ook het belang van het kiezen van producten die veiligheid en privacy garanderen.

In de volgende secties zullen we dieper ingaan op de aard van deze malware-infecties, de specifieke modellen die getroffen zijn, en hoe gebruikers zich kunnen beschermen tegen dergelijke bedreigingen.

Het probleem met malware in Android boxen is een groeiende zorg voor gebruikers over de hele wereld. Deze kwaadaardige software, vaak onopgemerkt geïnstalleerd op de apparaten, kan leiden tot een reeks van problemen die de veiligheid en privacy van gebruikers ernstig in gevaar brengen.

Malware kan op verschillende manieren in Android boxen terechtkomen, inclusief voor geïnstalleerde software van twijfelachtige bronnen of via downloads die als legitieme applicaties of updates vermomd zijn.

 • Persoonlijke gegevensdiefstal: Malware kan ontworpen zijn om gevoelige informatie te stelen, zoals wachtwoorden, financiële gegevens, en e-mailadressen.
 • Verstoorde apparaat prestaties: Malware kan processen op de achtergrond uitvoeren die de prestaties van de Android box vertragen, wat resulteert in een lagere beeldkwaliteit, buffering of zelfs het volledig crashen van het apparaat.
 • Ongeautoriseerde advertenties en pop-ups: Sommige soorten malware genereren opdringerige advertenties of pop-ups, wat de kijkervaring verstoort en mogelijk leidt tot verdere infecties.
 • Toegang door derden: In ernstigere gevallen kan malware externe toegang tot het apparaat mogelijk maken, waardoor kwaadwillende volledige controle over de Android TV-box kunnen krijgen.

Deze problemen benadrukken het belang van het kiezen voor betrouwbare en veilige Android boxen. Het is essentieel om producten te selecteren die bekend staan om hun veiligheidsmaatregelen en die regelmatig updates ontvangen om beveiligingslekken te dichten.

Daarnaast is het raadzaam om apps alleen te downloaden van officiële bronnen zoals de Google Play Store en alert te zijn op de tekenen van een mogelijk gecompromitteerd apparaat.

In de recente onthulling van malware-infecties binnen het Android boxen ecosysteem zijn specifiek acht modellen geïdentificeerd die het risico lopen gebruikers naar de donkere kant van technologie te leiden.

 • Onder de getroffen apparaten vinden we de T95, bekend om zijn robuuste prestaties tegen een betaalbare prijs, en zijn stijlvolle broer, de T95Z, die ook niet ontsnapt is aan deze digitale plaag.
 • De T95MAX voegt zich bij deze lijst, een toestel dat beloofde het maximum uit je streamingervaring te halen, nu helaas beperkt door malware.
 • De X88, een favoriet onder velen voor zijn veelzijdigheid, en de Q9, bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, zijn eveneens getroffen.
 • De X12PLUS en MXQ Pro 5G, beide geroemd om hun geavanceerde functies en 5G-connectiviteit, hebben ook te lijden onder malware.
 • En het is niet alleen beperkt tot TV-boxen; de tablet J5-W is ook gevangen in deze netelige situatie, wat aantoont dat de dreiging zich uitstrekt over verschillende soorten apparaten.

Deze situatie benadrukt de urgentie voor consumenten om voorzichtig te zijn en onderzoek te doen alvorens te investeren in nieuwe technologie, met name die welke de kern van ons thuisentertainment vormt.

Malware vindt op slinkse wijze zijn weg naar Android boxen, vaak tot verrassing van de nietsvermoedende gebruiker. Er zijn in grote lijnen twee manieren waarop deze ongewenste gasten zich nestelen in onze geliefde apparaten: vooraf geïnstalleerd of na aankoop geïnfecteerd.

Vooraf Geïnstalleerde Malware: Soms begint het probleem al bij de fabrikant of ergens langs de distributieketen. Ja, je hoort het goed. Sommige Android boxen komen rechtstreeks uit de doos met malware, een soort digitale tijdbom die wacht op activering.

Dit kan gebeuren als de fabrikant niet strikt is met de beveiliging of als kwaadwillende erin slagen het productie- of distributieproces te infiltreren. Het is een geniepige tactiek omdat je denkt dat je een gloednieuw, schoon apparaat krijgt, maar in werkelijkheid koop je een ticket voor problemen.

Infecties Na Aankoop: Dan hebben we de situatie waarbij een schoon apparaat, eenmaal in de handen van de gebruiker, geïnfecteerd raakt. Dit gebeurt vaak door het downloaden van apps of updates van onofficiële bronnen.

Het kan verleidelijk zijn om die ene app te installeren die niet beschikbaar is in de Google Play Store of om te kiezen voor een ‘gratis’ versie van iets dat normaal gesproken geld kost, maar dit is een veel bewandeld pad naar malware-infectie.

Hackers verbergen hun malware in deze apps en zodra ze geïnstalleerd zijn, kan de malware zijn schadelijke werk doen. Het onderscheid tussen deze twee methoden is cruciaal omdat het aangeeft waar het probleem ligt en hoe je je ertegen kunt wapenen.

Vooraf geïnstalleerde malware vereist waakzaamheid vóór de aankoop: onderzoek doen, recensies lezen en betrouwbare verkopers kiezen. Infecties na aankoop daarentegen vragen om slimme digitale hygiëne: vermijd dubieuze downloads, houd je software up-to-date en blijf bij officiële app stores.

Tips voor het veilig kopen van Android Boxen

Om je te wapenen tegen de sluipende dreiging van malware in Android boxen, zijn er een paar slimme stappen die je kunt zetten. Of je nu op het punt staat een nieuw apparaat te kopen of je huidige setup wilt beschermen, hier zijn wat gouden tips:

Veilig Kopen

 • Kies Gerenommeerde Merken: Ga voor fabrikanten met een goede reputatie. Deze bedrijven hebben meer te verliezen bij een beveiligingslek en investeren daarom meer in de veiligheid van hun producten.
 • Lees Recensies: En dan bedoelen we niet alleen de sterretjes kijken. Duik in de ervaringen van anderen. Zijn er meldingen van vreemde softwareproblemen of beveiligingszorgen?
 • Check op Google Certificering: Gecertificeerde apparaten voldoen aan de beveiligingsstandaarden van Google, wat al een goede indicatie is van de veiligheid.

Bestaande Apparaten Beschermen

 • Houd Software Up-to-Date: Regelmatig updaten is je beste verdediging tegen veel soorten malware. Fabrikanten rollen patches uit zodra ze kwetsbaarheden ontdekken.
 • Installeer een Antivirus: Ja, ook je Android TV-box kan baat hebben bij antivirussoftware. Kies voor een betrouwbare optie die specifiek is ontworpen voor Android-apparaten.
 • Wees Voorzichtig met Apps: Download apps uitsluitend uit de Google Play Store of andere officiële app stores. Vermijd het installeren van apps vanuit onbekende bronnen.
 • Fabrieksreset bij Twijfel: Als je vermoedt dat je apparaat geïnfecteerd is, kan een fabrieksreset helpen. Let op: hiermee verlies je alle gegevens op het apparaat, dus maak eerst een back-up.

Door deze stappen te volgen, kun je de veiligheid van je digitale huishouden aanzienlijk verbeteren. Het is de moeite waard om extra voorzichtig te zijn met apparaten die zo centraal staan in ons dagelijks leven en entertainment.

Het Belang van Officiële Certificering

Het belang van officiële certificering voor Android TV-boxen, vooral van Google, kan niet genoeg benadrukt worden als het gaat om veiligheidsmaatregelen.

Deze certificering staat niet alleen als een keurmerk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van het apparaat, maar het dient ook als een belangrijke bescherming laag tegen de dreigingen van malware en andere vormen van cyberaanvallen.

Waarom Google Certificering Belangrijk Is

 • Betrouwbaarheid en Veiligheid: Google certificering garandeert dat het apparaat voldoet aan de strikte veiligheidsnormen van Google. Dit betekent dat het apparaat veilig is om te gebruiken, met ingebouwde beveiligingsfeatures die je data beschermen.
 • Toegang tot de Google Play Store: Alleen gecertificeerde apparaten krijgen volledige toegang tot de Google Play Store, wat betekent dat gebruikers toegang hebben tot een breed scala aan apps die door Google zijn gecontroleerd op veiligheid en compatibiliteit.
 • Regelmatige Updates: Gecertificeerde apparaten ontvangen regelmatige software-updates direct van Google, inclusief beveiligingspatches die cruciaal zijn om het apparaat beschermd te houden tegen nieuwe bedreigingen.
 • Optimale Prestaties: Certificering zorgt ook voor de compatibiliteit van apps met het apparaat, wat leidt tot betere prestaties en een soepelere gebruikerservaring.

Ondanks inspanningen om de aanvallers te vertragen, bevinden deze apparaten zich nog steeds in de huizen en netwerken van mensen. Het verwijderen van de malware is een uitdagende taak, vooral voor degenen die niet over de nodige technische vaardigheden beschikken.

Zoals Reid aangeeft, kunnen deze geïnfecteerde boxen worden gezien als soorten ‘sleeper cells’ die inactief blijven tot ze instructies ontvangen om te activeren, wat een potentieel risico vormt voor de beveiliging van thuisnetwerken.

Het advies voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe Android boxen is om te kiezen voor apparaten van erkende merken, waarbij de fabrikant duidelijk en betrouwbaar is. Het gaat hier niet alleen om de kwaliteit van het product, maar ook om de veiligheid van je thuisnetwerk en persoonlijke gegevens.

Reid’s waarschuwing, “Vrienden laten hun vrienden geen rare IoT-apparaten in hun thuisnetwerken aansluiten,” onderstreept het belang van voorzichtigheid bij het introduceren van nieuwe technologie in je huis.

Het kiezen voor betrouwbare, bekende merken kan helpen dit soort beveiligingsrisico’s te vermijden en zorgt voor een veiliger en betrouwbaarder thuisentertainment systeem.

Google Play Protect certificering controleren

Om de Play Protect-certificeringsstatus van je apparaat te controleren, volg je deze stappen. Deze certificering geeft aan dat je apparaat voldoet aan de veiligheids- en compatibiliteitsstandaarden van Google, wat belangrijk is voor de betrouwbaarheid, veiligheid, en het ontvangen van updates.

Hoe de Certificeringsstatus van Je Apparaat Te Controleren:

 1. Open de Google Play Store app.
 2. Tik rechtsboven op het profielicoon.
 3. Tik op Instellingen.
 4. Om te controleren of je apparaat Play Protect gecertificeerd is, tik je op Over.

Wat Het Betekent Als Je Apparaat Niet Play Protect Gecertificeerd Is:

Als je apparaat niet Play Protect gecertificeerd is, betekent dit dat Google geen gegevens heeft over de Android-compatibiliteitstestresultaten van het apparaat. Dit kan diverse gevolgen hebben:

 • Mogelijk is het apparaat niet veilig.
 • Het apparaat ontvangt mogelijk geen Android-systeemupdates of app-updates.
 • Google-apps op niet-gecertificeerde apparaten zijn niet gelicenseerd en zijn mogelijk niet de echte Google-apps.
 • Apps en functies kunnen incorrect functioneren.
 • Data is mogelijk niet veilig
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties