Er zijn veel verschillende Android-instellingen die kunnen beperken wat apps kunnen doen en toegang hebben tot op je Android-apparaat.
Android-apparaten zijn tegenwoordig een integraal onderdeel van ons leven en we vertrouwen op ze voor een breed scala aan taken, van surfen op het internet tot het chatten met vrienden en familie.
Helaas is Android niet helemaal veilig en er zijn verschillende kwetsbaarheden die je gegevens en privacy kunnen compromitteren.
In december 2022 moest Google een update uitbrengen om meer dan 80 beveiligingslekken te repareren die Android-telefoons beïnvloedden.
Vier van deze kwetsbaarheden werden geclassificeerd als “kritiek”, wat betekent dat ze bijzonder ernstig waren.
Maar wat kun je doen om je Android-apparaat te beschermen en ervoor te zorgen dat je gegevens en privacy veilig zijn?
In dit artikel bespreken we enkele van de belangrijkste Android-instellingen die je kunt gebruiken om te beperken wat apps kunnen doen en toegang hebben tot op je Android.
Schakel Ontwikkelaarsopties in

Wist je dat je een heleboel handige instellingen kunt gebruiken om je Android-apparaat aan te passen en te beveiligen? Eén van de belangrijkste instellingen is het inschakelen van Ontwikkelaarsopties.
Deze instelling is standaard verborgen, maar je kunt deze inschakelen door naar Instellingen > Over de telefoon te gaan en meerdere keren op de Build-nummer te tikken.
Het kan zijn dat je een pop-upmelding krijgt waarin wordt gevraagd of je Ontwikkelaarsopties wilt inschakelen. Als je dit bevestigt, wordt deze instelling geactiveerd.
Zodra je Ontwikkelaarsopties hebt ingeschakeld, heb je toegang tot een heleboel handige instellingen die je kunnen helpen je Android-apparaat beter te beveiligen.
Zo kun je bijvoorbeeld toegang krijgen tot geavanceerde instellingen voor het debuggen van apps, het beheren van USB-verbindingen en het beperken van de achtergrondprocessen van apps.
Maar wees voorzichtig wanneer je deze instellingen aanpast, want sommige van deze instellingen kunnen het apparaat onstabiel maken of de prestaties van het apparaat beïnvloeden.
Zorg er daarom voor dat je weet wat je doet en alleen de instellingen aanpast die je begrijpt en nodig hebt.
Door Ontwikkelaarsopties in te schakelen en toegang te krijgen tot geavanceerde instellingen, kun je je Android-apparaat nog beter aanpassen aan je persoonlijke behoeften en tegelijkertijd zorgen voor een veilige en betrouwbare gebruikerservaring.
1. Sensors uit
Wist je dat je je Android-apparaat nog beter kunt beveiligen door de ontwikkelaarsoptie “Sensors uit” in te schakelen?
Deze optie schakelt alle sensoren op je Android-apparaat uit, inclusief de camera, microfoon, accelerometer en gyroscoop.
Wanneer deze instelling is ingeschakeld, kan de Camera-app niet worden geopend en wordt er een melding weergegeven op je Android dat “beveiligingsbeleid het gebruik van de camera voorkomt”.
Deze optie kan handig zijn als je wilt voorkomen dat er ongewenst audio of video wordt opgenomen op je Android-apparaat.
Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn als je je telefoon aan iemand wilt geven, maar niet wilt dat er zonder jouw medeweten opnames worden gemaakt.
Het is belangrijk om te onthouden dat het uitschakelen van alle sensoren op je Android-apparaat ook nadelen kan hebben.
Sommige apps maken bijvoorbeeld gebruik van deze sensoren om goed te functioneren. Bovendien kan het uitschakelen van sensoren je Android-apparaat minder functioneel maken.
Als je echter besluit om “Sensors uit” in te schakelen, zorg er dan voor dat je deze optie uitschakelt wanneer je je telefoon weer in gebruik neemt en dat je alleen de apps vertrouwt die toegang hebben tot deze sensoren.
Zo kun je de veiligheid van je Android-apparaat verbeteren en tegelijkertijd zorgen dat het apparaat nog steeds optimaal functioneert.
2. Toestemmingbeheerder
Wist je dat veel apps waarschijnlijk al toegang hebben tot je locatie, contacten, tekstberichten en meer? Dit kan soms nuttig zijn, maar het kan ook een inbreuk vormen op je privacy.
Daarom is het belangrijk om te weten welke apps toegang hebben tot jouw gegevens en om bewust te zijn van de machtigingen die je verleent aan apps op je Android-apparaat. Je kunt dit eenvoudig doen door naar de Toestemmingbeheerder te gaan.
In de Toestemmingbeheerder kun je zien welke apps toestemming hebben om je locatie te gebruiken, je contacten te bekijken of tekstberichten te lezen.
Als je een app ziet die je niet vertrouwt of waarvan je niet wilt dat deze toegang heeft tot je gegevens, dan kun je de toestemming voor deze app intrekken.
Op deze manier heb je meer controle over welke apps toegang hebben tot je gegevens en kun je je privacy beter beschermen.
Zorg er wel voor dat je alleen de toestemmingen intrekt die je begrijpt en die je niet wilt dat apps hebben. Sommige apps hebben deze toestemmingen nodig om goed te functioneren.
Door bewust te zijn van de toestemmingen die je verleent aan apps op je Android-apparaat, kun je de controle houden over je privacy en ervoor zorgen dat alleen de apps die je vertrouwt toegang hebben tot je gegevens.
3. Locatieservices
Wist je dat je Android-apparaat je locatie kan bepalen met behulp van GPS, Wi-Fi of mobiele data?
Hoewel dit handig kan zijn voor apps zoals Maps of Weer, kan het ook een risico vormen voor je privacy als een app je locatie bijhoudt zonder dat je het weet.
Gelukkig kun je dit eenvoudig beheren door naar Instellingen > Locatie te gaan. Hier kun je Locatieservices uitschakelen of de toegang tot bepaalde apps beperken.
Als je bijvoorbeeld een app hebt die om toestemming vraagt om je locatie te gebruiken, dan kun je ervoor kiezen om deze toestemming in te trekken als je niet wilt dat de app je locatie bijhoudt.
Dit kan helpen om je privacy te beschermen en te voorkomen dat je locatie gegevens worden verzameld door apps die je niet vertrouwt.
Houd er echter rekening mee dat sommige apps mogelijk niet correct werken als je de locatieservices uitschakelt of hun toegang tot locatiegegevens beperkt.
Zorg er daarom voor dat je begrijpt welke apps welke toestemmingen hebben en wees voorzichtig bij het intrekken van toestemmingen.
Door de locatie services op je Android-apparaat te beheren en alleen toestemmingen te geven aan apps die je vertrouwt, kun je je privacy beter beschermen en ervoor zorgen dat je alleen je locatie gegevens deelt wanneer je dit wilt.
4. Berichten
Wist je dat je Android-apparaat al je tekstberichten kan opslaan, inclusief foto’s en video’s?
Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld oude gesprekken terug te lezen, maar het kan ook een inbreuk vormen op je privacy als apps toegang hebben tot deze gegevens.
Gelukkig kun je deze machtigingen eenvoudig intrekken door naar Instellingen > Apps > Berichten te gaan. Hier kun je de toestemming “Toegang tot berichten” intrekken voor elke app die deze machtiging heeft.
Dit kan helpen om je privacy te beschermen en te voorkomen dat apps toegang hebben tot je berichten zonder dat je het weet.
Vergeet niet dat sommige apps deze toestemmingen nodig hebben om goed te functioneren, dus wees voorzichtig bij het intrekken van toestemmingen.
Je kunt ook de machtigingen intrekken voor andere apps die toegang hebben tot je berichten, zoals sociale media-apps.
Zo kun je ervoor zorgen dat alleen de apps die je vertrouwt toegang hebben tot je berichten en kun je je privacy beter beschermen.
Door bewust te zijn van de toestemmingen die apps hebben en deze toestemmingen waar nodig in te trekken, kun je je Android-apparaat veiliger en beter beveiligen.
5. Meer machtigingen
Wist je dat naast locatie en berichten veel apps toegang hebben tot andere gevoelige informatie op je Android-apparaat, zoals je camera, microfoon en opslag?
Dit kan een inbreuk vormen op je privacy als apps toegang hebben tot deze gegevens zonder jouw medeweten.
Gelukkig kun je deze machtigingen eenvoudig beheren door naar Instellingen > Apps te gaan. Hier kun je de machtigingen voor elke app bekijken en intrekken voor elke app die je niet vertrouwt.
Als je bijvoorbeeld een app hebt die toestemming heeft om je camera te gebruiken, maar je vertrouwt deze app niet, dan kun je ervoor kiezen om deze toestemming in te trekken.
Op deze manier kan de app geen foto’s of video’s maken met behulp van je camera.
Dit kan helpen om je privacy te beschermen en te voorkomen dat apps toegang hebben tot gevoelige informatie op je Android-apparaat zonder dat je het weet.
Vergeet niet dat sommige apps deze toestemmingen nodig hebben om goed te functioneren, dus wees voorzichtig bij het intrekken van toestemmingen.
Door de machtigingen voor apps op je Android-apparaat te beheren en alleen toestemmingen te geven aan apps die je vertrouwt, kun je de controle houden over je privacy en ervoor zorgen dat alleen de apps die je vertrouwt toegang hebben tot je gegevens.
6. Aangepaste advertenties
Wist je dat Google en fabrikanten van Android-apparaten je gegevens gebruiken om aangepaste advertenties te maken?
Hoewel dit nuttig kan zijn voor adverteerders, kan het een inbreuk vormen op je privacy als je niet wilt dat je gegevens worden gebruikt voor advertenties.
Gelukkig kun je deze functie uitschakelen door naar Instellingen > Google > Advertenties te gaan. Hier kun je ervoor kiezen om aangepaste advertenties uit te schakelen.
Op deze manier voorkom je dat je gegevens worden gebruikt voor advertenties en kun je je privacy beter beschermen.
Het kan ook helpen om te voorkomen dat je advertenties ziet die niet relevant voor je zijn, aangezien deze advertenties worden gebaseerd op je surfgedrag en zoekgeschiedenis.
Houd er rekening mee dat het uitschakelen van aangepaste advertenties geen invloed heeft op de totale hoeveelheid advertenties die je ziet.
Het enige verschil is dat deze advertenties niet langer zijn aangepast op basis van je gegevens.
Door bewust te zijn van de manier waarop je gegevens worden gebruikt voor advertenties en deze functie waar nodig uit te schakelen, kun je je Android-apparaat veiliger en beter beveiligen.
7. Google Locatiegeschiedenis
Wist je dat Google bijhoudt waar je bent geweest met je Android-apparaat? Dit gebeurt via de functie Google Locatie geschiedenis, waarmee Google informatie verzamelt over de locaties waar je bent geweest.
Als je je zorgen maakt over je privacy en niet wilt dat Google deze informatie bewaart, kun je deze functie eenvoudig uitschakelen door naar Instellingen > Google > Locatie > Locatie geschiedenis te gaan.
Hier kun je ervoor kiezen om de functie uit te schakelen en ervoor zorgen dat Google niet langer je locatie bijhoudt.
Dit kan helpen om je privacy te beschermen en te voorkomen dat Google informatie over je locatie gebruikt voor advertenties of andere doeleinden.
Houd er wel rekening mee dat het uitschakelen van deze functie ook gevolgen kan hebben voor de nauwkeurigheid van bepaalde apps, zoals navigatie-apps.
Deze apps maken namelijk gebruik van locatie gegevens om je te helpen bij het navigeren.
Als je Google Locatie geschiedenis wilt uitschakelen, maar nog steeds nauwkeurige locatie gegevens nodig hebt voor bepaalde apps, kun je ervoor kiezen om je locatie gegevens alleen te delen wanneer een app geopend is.
Dit kun je instellen door naar Instellingen > Google > Locatie > Locatie services te gaan.
Door bewust te zijn van hoe Google je locatie gegevens gebruikt en deze instellingen waar nodig aan te passen, kun je je Android-apparaat veiliger maken en je privacy beter beschermen.
8. Google Advertenties
Wist je dat Google ook je zoekgeschiedenis kan gebruiken om aangepaste advertenties te maken? Dit betekent dat Google informatie over je zoekopdrachten gebruikt om advertenties te tonen die relevant zijn voor jou.
Als je je zorgen maakt over je privacy en niet wilt dat Google deze informatie gebruikt, kun je deze functie eenvoudig uitschakelen door naar Instellingen > Google > Advertenties te gaan en “Personalisatie van advertenties” uit te schakelen.
Met deze instellingen kun je je Android-apparaat veiliger maken en je gegevens en privacy beschermen.
Het is belangrijk om op te merken dat deze instellingen echter niet onfeilbaar zijn en dat je ook andere stappen moet ondernemen om je Android-apparaat te beveiligen.
Zoals we eerder al besproken hebben, kun je bijvoorbeeld ook de machtigingen voor apps beheren en ervoor zorgen dat alleen apps die je vertrouwt toegang hebben tot je gegevens.
Daarnaast kun je de locatie geschiedenis uitschakelen en ervoor zorgen dat je locatie gegevens niet worden bijgehouden door Google.
Door bewust te zijn van de manier waarop je gegevens worden gebruikt en deze instellingen aan te passen waar nodig, kun je je Android-apparaat veiliger en beter beveiligen.
Veelgestelde vragen
Als ik denk dat mijn Android-apparaat gehackt is, wat nu?
Als je vermoedt dat je Android-apparaat is gehackt, raden we je aan om onmiddellijk contact op te nemen met een professional of de fabrikant van je apparaat.
Zij kunnen je helpen stappen te ondernemen om je apparaat te beveiligen en verdere schade te voorkomen.
Moet ik de beveiligingsinstellingen van mijn Android-apparaat regelmatig updaten?
We raden aan om je beveiligingsinstellingen regelmatig bij te werken, idealiter elke paar maanden of wanneer er een significante update of beveiligingspatch is vrijgegeven door de fabrikant van je apparaat.
Kan ik erop vertrouwen dat alle apps in de Google Play Store veilig zijn?
Hoewel Google stappen onderneemt om ervoor te zorgen dat apps die beschikbaar zijn in de Google Play Store veilig en beveiligd zijn, is er altijd een risico dat sommige apps malware of andere beveiligingskwetsbaarheden bevatten.
We raden aan om beoordelingen te lezen en de machtigingen van elke app te controleren voordat je deze downloadt.
Moet ik alle app-machtigingen op mijn Android-apparaat uitschakelen?
Hoewel het verleidelijk kan zijn om alle app-machtigingen uit te schakelen om je gegevens en privacy te beschermen, kan dit sommige apps onbruikbaar maken of hun functionaliteit beperken.
We raden aan om er bewust van te zijn welke apps toegang hebben tot je gegevens en alleen machtigingen in te trekken voor apps die je niet vertrouwt.
Hoe kan ik controleren of mijn Android-apparaat up-to-date is met de laatste beveiligingspatches?
Je kunt software-updates controleren door naar Instellingen > Systeem > Software-update te gaan.
Als er een nieuwe update beschikbaar is, kun je deze downloaden en installeren om ervoor te zorgen dat je apparaat de laatste beveiligingspatches heeft.
Wat als ik niet zeker weet welke instellingen ik moet wijzigen om mijn Android-apparaat te beveiligen?
Als je niet zeker weet welke instellingen je moet wijzigen om je Android-apparaat te beveiligen, kun je altijd contact opnemen met een professional of de fabrikant van je apparaat.
Ze kunnen je helpen de beste instellingen te kiezen om je apparaat te beschermen.
Belangrijk om te onthouden
Het is belangrijk om te onthouden dat het beschermen van je Android-apparaat niet alleen afhankelijk is van de instellingen die we hierboven hebben besproken.
Het gaat ook om hoe je het apparaat gebruikt en welke voorzorgsmaatregelen je neemt.
Een belangrijke voorzorgsmaatregel is om alleen apps te downloaden van betrouwbare bronnen.
Dit betekent dat je apps alleen moet downloaden van de Google Play Store of van andere bekende en betrouwbare app-winkels.
Op deze manier vermijd je het downloaden van apps die malware of andere vormen van schadelijke software bevatten.
Daarnaast is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het openen van verdachte e-mails of sms-berichten.
Deze kunnen links bevatten naar phishing-websites of malware, dus het is belangrijk om altijd alert te zijn en alleen te klikken op links die je vertrouwt.
Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen en de juiste instellingen aan te passen, kun je met een gerust hart van je Android-apparaat genieten en je gegevens en privacy beschermen.
Vergeet niet om je Android-apparaat regelmatig bij te werken met de nieuwste beveiligingsupdates en om te zorgen voor een sterk en uniek wachtwoord voor je apparaat en je accounts.